Brusselse speelpleinen overspoelen Planckendael

Updated: 08-08-2019 - 18:15

Met zowat 1.700 kinderen trokken de Brusselse speelpleinen donderdag naar de zoo van Planckendael. De uitstap werd georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die de Nederlandstalige speelpleinen ondersteunt.

“Eén, twee, drie, panda!” Twaalf ketjes van speelplein Spelket uit Schaarbeek poseren vrolijk voor de foto, want ze hebben net een hoop koala’s gezien. Ze staan te springen in Planckendael, samen met zo’n 1.700 andere Brusselse kinderen. Alle Nederlandstalige speelpleinen kregen donderdag een uitje naar de zoo cadeau, inclusief een ijsje.

Spelket Schaarbeek Planckendael
© BRUZZ
| "We zijn al moe"

Dat levert een park vol blauwgekleurde hesjes op, die in groepjes van een tiental kinderen vooruit hollen. Bij Spelket lachen de monitoren opgelucht. “Normaal gezien zouden de jongsten vandaag met twintig zijn. We zijn nu met twaalf, en dat vraagt al genoeg organisatie.”

De twaalf ukjes trekken meteen naar de tropische dieren uit Oceanië. In de kangoeroes lijkt niemand geïnteresseerd, maar bij een vijver met eendjes houden ze graag halt. Voor wie ze eigenlijk komen? “De giraffen!”, klinkt het in koor.

Extra plaatsen

De VGC startte in 2015 met een vernieuwde speelpleinwerking in Brussel. Vanaf toen werden speelpleinen verbonden aan de Nederlandstalige basisscholen in het Gewest. “Het gebeurt regelmatig dat de hoofdanimator een leerkracht is, waardoor de binding met de school veel groter is en ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten”, legt Lily Santy van de Directie Onderwijs en Vorming (VGC) uit.

De werking loont, want het aantal plaatsen is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Vandaag zijn er voor de hele vakantie 14.124 plaatsen vrij in de Brusselse speelpleinen. In 2014 waren dat er nog maar 6.085. “We willen dat elk kind er naartoe kan”, zegt Santy. Dus zijn er ook kortingstarieven voor wie het nodig heeft. Een week op het speelplein kost 22 euro per kind, maar slechts 6 euro aan verminderd tarief.

“Onze vijftig plaatsen waren heel snel volzet”, zegt hoofdanimator Cruyt van Spelket. Het kleinere speelplein bestaat pas sinds een jaar in de nieuwe school Paviljoen in Schaarbeek. “Sommige kinderen zitten hier de hele zomer lang. We proberen elke week rond een ander thema te werken, en in het begin was dat wat zoeken. Voor de eerste keer hebben we nu al het materiaal zelf aangekocht.”

Spelket Schaarbeek Planckendael koala's
© BRUZZ
| Grote ogen trekken voor de koala's

Eén van hen is Ali (7), die vertelt dat hij op het speelplein al veel vriendjes heeft gemaakt, maar ook dat hij nog maar net naar Planckendael is geweest. In juli organiseerde de VGC namelijk ook al een uitstap naar het dierenpark. “We nodigen de speelpleinen uit om ook eens buiten te komen in de eigen buurt”, zegt Santy van de VGC. “Maar ieder speelplein legt zijn eigen accenten. Het blijft aan hen om de contacten te leggen voor andere uitstapjes.”

Park

De kinderen van Spelket trekken weleens naar het park of naar het moeras van Ganshoren, maar dat noemt hoofdanimator Cruyt een uitdaging. “Met kleine kinderen het openbaar vervoer nemen, blijft altijd een avontuur. Nu komt het handig uit dat de busreis is geregeld door de VGC.”

Verderop staan enkele ketjes uit Anderlecht te smullen van hun waterijsje. Ondertussen host Ali naar de olifanten en trekt de jongere groep van Spelket naar de giraffen, helemaal achteraan in de zoo. Al hoeft het niet voor iedereen zo exotisch. De leukste activiteit van deze week? “Het zwembadje op onze speelplaats”, vinden Alina en Sofiya, allebei zes jaar oud. “Ik zie toch liever konijnen dan olifanten”, zeggen ze. "Die zijn zachter om te aaien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?