BRUZZKet

BRUZZ Ket zet meertaligheid in de kijker

© Peter Dhondt

In Brussel worden maar liefst 104 talen gesproken en dat maakt de hoofdstad een van de meest diverse steden van de wereld. Veel kinderen in Brussel groeien dan ook op met één of twee talen. Onze jongerenwebsite BRUZZ Ket zet die meertaligheid in de kijker onder de noemer ‘Je bent meer-talig dan je denkt’.

De Brusselse realiteit is er een van kinderen die dagelijks meer dan één taal spreken of horen. Naast het Nederlands op school spreken veel ketjes thuis een andere taal met hun ouders, broers en zusjes. Vaak blijft het zelfs niet bij die twee talen.

20200106 meertaligheid ket
© Peter Dhondt

Ook Brusselse kinderen die geen tweede of derde taal volledig beheersen, zijn meer talig dan ze denken. Vaak begrijpen en spreken ze al een aardig mondje Engels door het gamen of vlogs op Youtube. Of kennen ze een handvol woorden in bijvoorbeeld het Turks of Pools door een vriendje op de speelplaats.

Los van de taal waarin kinderen opgroeien, gebruiken jongeren ook hun eigen woorden. Generatie Z is daarin niet anders dan de vorige generaties.

MEERtalig dan je denkt

Het is die meertaligheid in al zijn vormen die BRUZZ Ket een maand lang in de kijker zet onder de noemer ‘Je bent MEER talig dan je denkt’.

20200108 poster meertaligheid BRUZZ ket
© Peter Dhondt
| Bij het dossier hoort ook een poster die in de Nederlandstalige scholen verdeeld wordt of gratis besteld kan worden op BRUZZKet.be/poster.

De jongerenwebsite van BRUZZ (i.s.m. Onderwijscentrum Brussel) laat Brusselse ketjes aan het woord die naast het Nederlands ook nog een of meer andere talen spreken.

Zoals de zusjes Hana en Karen die in het Nederlands en Japans worden opgevoed. “Ik zou deze geweldige talen voor geen geld van de wereld willen wissen uit mijn hoofd,” zegt Hana over haar meertaligheid.

Ook Adama, die vlot switcht tussen vier talen, is positief over haar talenkennis. “Je begrijpt sneller iemand anders of de verschillende culturen”.

Tot slot test BRUZZ ket ook jouw talenkennis. In de talenquiz worden in maar liefst veertien talen goedendag en goedenacht door elkaar gegooid. De juiste taal achterhalen is soms moeilijker dan het lijkt, dat ondervond ook onze radiopresentator Gunnar.

Onze journaliste Maya test Gunnars kennis van Europese talen. Speel zelf ook mee en maak kans op filmtickets.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?