| V.l.n.r.: Wim Decoodt (coördinator Huis van het Kind Brussel, Gezinsbond), Tom Joos (Gezinsbond), Elke Van den Brandt (Groen) en Hilde Crevits (CD&V).

Hervorming Huis van het Kind moet einde maken aan versnipperde gezinsondersteuning

NL
© BRUZZ
21/06/2023

De Gezinsbond, Brussels VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) en Vlaams minister van Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) hebben woensdag de hervorming van het Brusselse Huis van het Kind voorgesteld in de VUB-kindercampus Theodoor. Vanaf 1 juli komen er elf ankerpunten en zeven fysieke Huizen van het Kind in het Gewest. Die moeten komaf maken met de versnippering.

In het Huis van het Kind kunnen aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren terecht voor gezinsondersteuning en kinderzorg. Om die ondersteuning aan te kunnen bieden, werken verschillende organisaties samen. Het Vlaams Agentschap Opgroeien subsidieert die Huizen.

Ook het Brussels Gewest biedt gezinnen ondersteuning via die Huizen. Op dit moment is er een Huis van het Kind in Brussel-Stad, Schaarbeek en Anderlecht. Vanaf 1 juli komen daar nog vier Huizen bij in Sint-Joost, Laken, de wijk Kuregem in Anderlecht en in de VUB-kindercampus Theodoor aan het UZ Jette. Bedoeling is om in januari 2024 nog twee of drie extra Huizen aan dat lijstje toe te voegen.

Nog nieuw vanaf 1 juli zijn de elf ankerpunten die preventieve medische consultaties aanbieden. De ankerpunten vervangen de vroegere consultatiebureaus en komen in Neder-over-Heembeek, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Evere, de Noordwijk in Schaarbeek, Oudergem, Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis en twee in Molenbeek.

Geïntegreerde werking

“Nabijheid en bereikbaarheid vormden de kern van de hervorming”, zegt Tom Joos van de Gezinsbond, naast Wiegwijs en I-mens een van de drie kernpartners die meewerkten aan de hervorming van de Brusselse Huizen. “De Nederlandstalige kinderzorg en gezinsondersteuning was zeer geconcentreerd in Brussel, waardoor er geen gelijk speelveld was en het moeilijk inspelen was op de noden van Brusselse gezinnen.”

De versnipperde preventieve gezinsondersteuning lag aan de basis van die hervorming. Drieëntwintig voorzieningen, geleid door negen verschillende organisaties, ontvingen subsidies van Vlaanderen voor hun werking. Al die voorzieningen zijn nu onder één noemer van het Huis van het Kind samengebracht. “Zo hebben we concrete, herkenbare plaatsen die over het hele Gewest laagdrempelige gezinsondersteuning aanbieden”, zegt Van den Brandt.

Om de drempel voor hulpaanvragen zo laag mogelijk te houden, zullen de Huizen een geïntegreerde werking hanteren. “De ene wijk is de andere niet in Brussel”, zegt Van den Brandt. “In wijken waar veel kwetsbare gezinnen wonen, moeten de Huizen zich kunnen aanpassen aan hun noden.”

‘Voorbeeld voor Vlaanderen’

Daarnaast zijn partnerschappen opgezet met Brusselse kinderzorgorganisaties als Hopon, Arlette, Stapsteen en Wiegwijs. De Gezinsbond neemt de coördinatie op zich. “We zetten de bestaande expertise efficiënt in, en we behouden de aanwezigheid van de fysieke aanwezigheid van het Huis van het Kind over het gehele Brusselse grondgebied”, aldus Van den Brandt.

“Het Huis van het Kind is een begrip in heel Vlaanderen en Brussel. Ze zijn onmisbaar voor preventie, vroeginterventie en een betere service aan de gezinnen”, zegt Crevits. “Ik hoop dat het samenwerkingsmodel dat we vandaag voorstellen een bron van inspiratie is voor Vlaanderen.”

Vlaanderen trok 800.000 euro uit voor een geïntegreerd Vlaams gezinsbeleid in Brussel en zal verder investeren in het aanbod en de werking. De VGC keert 5.300 euro aan subsidies uit voor de ankerpunten en 45.000 euro voor de fysieke Huizen. Dat geld gaat naar de algemene werking en de infrastructuur.

Theodora

Eén van de nieuwe vestigingen van het Huis van het Kind bevindt zich op VUB-kindercampus Theodoor. De vestiging zal zich vooral richten op de Brusselse regio’s Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem.

Op kindercampus Theodoor zijn al een consultatiebureau van Kind & Gezin, een kinderdagverblijf, een school, de buitenschoolse opvang en de scouts actief. Allemaal organisaties die “een belangrijke rol spelen in het leven van jonge gezinnen”, aldus de VUB. “Met de erkenning van Huis van het Kind Theodora komt er nu een nieuwe partner bij.”

“De erkenning en de inbedding van een Huis van het Kind op kindercampus Theodoor sluit perfect aan bij waar de VUB als Urban Engaged University voor staat: een universiteit voor, met en in de stad”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “Kinderen opvoeden in het algemeen en in een grootstedelijk context is niet altijd gemakkelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jongeren, Huis van het Kind, Gezinsbond, Elke Van den Brandt, Hilde Crevits

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni