Inspectie sluit gevaarlijke gemeentespeeltuin in Sint-Joost

© Kip van Troje / Google
| Een van de speeltuigen op het terrein in Sint-Joost, met een wankel onderdeel

Gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) luidt de alarmbel over de gemeentelijke speeltuin op de hoek van de Grens- en Molenstraat in Sint-Joost. Die verkeert in een erbarmelijke toestand door onvoldoende onderhoud, zegt het oppositielid. Hij heeft de bevoegde inspectiediensten van de FOD Economie gewaarschuwd, en die hebben de speeltuin gesloten tot de toestand verbetert.

“De vloerbedekking van de speeltuin is tot op de draad versleten”, begint Roekens zijn opsomming. “Sommige toestellen zijn kapot, met uitstekende nagels, terwijl metalen voorwerpen zijn achtergebleven op plekken waar ooit een speeltuig stond. Het terrein is vuil en er ligt soms gebroken glas.”

Door de nabijheid van scholen en kinderdagverblijven wordt het speelplein op de hoek van Grens- en Molenstraat nochtans intensief gebruikt. De Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee bijvoorbeeld ligt schuin tegenover het terrein.

Oppositielid Roekens diende daarom klacht in bij de bevoegde inspectiediensten van de FOD Economie. Die bevestigden dat de speeltuin niet aan de wettelijke normen voldoet. De inspectie heeft de speeltuin laten sluiten totdat de gemeente de nodige werken uitvoert.

"Ik vind het jammer dat ik die stap moet zetten, want er is weinig speelruimte voor onze kinderen", zegt Roekens. "Maar veiligheid primeert. Ik hoop dan ook dat de gemeente snel in actie schiet en de speeltuin herstelt."

Verschil Gewest versus gemeente

Een paar andere speeltuinen in de gemeente worden beheerd door gewestelijk agentschap Leefmilieu Brussel. Roekens wijst erop dat die wel helemaal piekfijn zijn. "Het speelplein in de Kruidtuin werd recent gerenoveerd, en ook het Liedekerkepark bij het Sint-Joostplein is helemaal in orde."

Maar dat geldt niet voor de speelpleinen die onder het beheer van de gemeente vallen. Drie jaar geleden kaartte Roekens de toestand van twee andere gemeentelijke speeltuinen - het Sint-Franciscuspark en ‘Le p’tit boule’ aan de Delhayesquare - al eens aan bij de FOD Economie. De gemeente nam daarop die twee terreinen onder handen.

Het Groen-oppositielid pleit voor een langetermijnvisie bij het gemeentebestuur. “Ik hoop dat ze snel een effectief onderhoudsprogramma invoeren, zoals de regelgeving ook vereist, zodat de speeltuinen ook in de toekomst veilig blijven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?