Het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel-Stad.

Kinderen wonen in Sint-Pietersziekenhuis in plaats van jeugdzorg

© Belga
16/06/2018
Updated: 16/06/2018 14.56u

Sommige kinderen wonen al maanden in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis vanwege een gebrek aan crisisplaatsen in de jeugdzorg. Volgens artsen is daar echter geen goede omkadering. Bovendien nemen ze plaatsen in van zieke kinderen.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis zaterdag.

Elk Brussels ziekenhuis met een kinderafdeling voorziet in opvangplaatsen voor noodsituaties. "Doorgaans blijven ze drie tot zes maanden", zegt Elisabeth Rebuffat, diensthoofd van de UMC Sint-Pieter in de Marollen. "Maar evengoed duurt ook het langer, negen maanden bijvoorbeeld, als we een plek zoeken voor iemand met autisme of een andere psychologische verzwaring."

Ook al doen de ziekenhuizen al het mogelijke om de jongeren goed op te vangen, volgens de kranten zeggen artsen dat het geen goede leefomgeving is. Zo is er deels het gevaar op infecties, en is er deels een gebrek aan omkadering.

Structureel tekort

Sommige kosten kunnen niet gerecupereerd worden. Maar het financiële is niet het grootste probleem, klinkt het. Wel dat 'gezonde kinderen' de bedden in­nemen van 'zieke kinderen', die daardoor niet de nodige verzorging kunnen krijgen. Maar het bevel van een jeugdrechter weigeren gaat niet.

"De kern van het probleem ligt bij het structurele gebrek aan crisisopvangplaatsen", besluit Tine Suykerbuyk, een Nederlandstalige jeugdrechter in Brussel.

'Uitzonderlijke maatregel'

Bij Jongerenwelzijn klinkt het dat zo'n gevallen eerder uitzonderlijk zijn. "Soms gebeurt het wel eens dat de jeugdrechter omwille van veiligheidsredenen, bij mogelijk kindermisbruik bijvoorbeeld, een kindje onderbrengt in een ziekenhuis."

"Maar dat is uitzonderlijk en we spelen kort op de bal om dat zo kort mogelijk te houden. Daarbij wordt extra ingezet op pleegzorg", aldus een woordvoerder van Jongerenwelzijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jongeren , Samenleving , Sint-Pietersziekenhuis , jeugdzorg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni