Schaarbeek nog op zoek naar budget voor Nederlandstalige jeugddienst

© Groen
| Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor Nederlandstalige Jeugd en Cultuur in Schaarbeek.

Met een inspiratiedag heeft Schaarbeek maandag het startschot gegeven van de nieuwe Nederlandstalige jeugddienst. Die zou in 2020 moeten openen. Een vijftigtal jongeren en jeugdwerkers kwam inspiratie leveren voor de invulling van de dienst, die onder meer een jeugdraad zou coördineren.

Schaarbeek start volgend jaar met een Nederlandstalige jeugddienst. Dat had het gemeentecollege al in mei beslist, maar de budgetten en het personeel daarvoor zijn nog niet bepaald. Daarom hield schepen van Nederlandstalige jeugd Adelheid Byttebier (Groen) maandag een inspiratiedag om de precieze invulling verder uit te werken.

“Jonge Kind en Jeugd is een nieuwe bevoegdheid en we vliegen er in”, zegt Byttebier. “Gegarandeerd hebben jongeren vandaag hun eigen prioriteiten en manier van werken. Die ruimte wil ik geven.”

De precieze startdatum, de budgetten of het personeel zijn wel nog altijd niet bepaald. Maandag werden enkel de grote lijnen uitgetekend over het doel van de Nederlandstalige dienst. Een vijftigtal jongeren en jeugdwerkers kwam daarvoor naar GC De Kriekelaar.

Activiteitenkalender

“De jeugdwerkers die vandaag al op het terrein actief zijn, zoals Ratatouille en de Brusselse jeugdhuizen, verwachten dat wij een platform bieden om activiteiten en ervaringen uit te wisselen. We willen een beter netwerk vormen”, zegt Byttebier aan BRUZZ. In januari gaat een begeleidingscomité samen met jeugdwerking Jes aan de slag met de tips die de jeugdwerkers gaven.

Onder meer een vrijetijdskalender ligt op tafel, waarin alle activiteiten van de verschillende jeugdverenigingen gebundeld zullen worden. “We willen ook een jeugdraad oprichten om jongeren meer inspraak te geven”, zegt Byttebier. Het is nog niet duidelijk of die raad vooral een klankbord voor jongeren moet worden of een adviserende rol zal krijgen.

“Ik heb er goede hoop op dat we in de loop van 2020 budget zullen vinden en personeel om die taken uit te voeren”, aldus de Vlaamse schepen. Ook aan Franstalige zijde loopt momenteel trouwens een gelijkaardig denkproces om een jeugdraad uit te werken.

De gemeente hinkt wel wat achterop, want in Brussel hebben de meeste gemeenten al een jeugdraad. Onder andere Jette, Anderlecht, Molenbeek, Ukkel en Evere laten jongeren al enkele jaren advies geven over hun bestuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?