Schaarbeek krijgt Nederlandstalige jeugddienst

Tom Cassauwers
© BRUZZ
22/05/2019

De gemeente Schaarbeek krijgt voor het eerst een Nederlandstalige jeugddienst. Voordien was die er enkel in het Frans, maar nu krijgt de gemeente ook een Nederlandstalige tegenhanger. “We moeten inspelen op een toenemende vraag,” stelt schepen Adelheid Byttebier (Groen).

Dinsdag keurde het college van burgemeester en schepenen van Schaarbeek de oprichting goed. Zo'n jeugddienst ontbrak tot voordien in de gemeente, maar door een stijging van de bevolking en in de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 komt die er nu toch.

“Een Nederlandstalige jeugddienst stond in ons bestuursakkoord,” vertelt Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen). “Onze gemeente groeit, en steeds meer jonge mensen maken van Schaarbeek hun thuis. We moeten dus op die grotere vraag inspelen, iets waar ook mijn Franstalige collega’s mee akkoord zijn.”

Speelpleinwerking

Onder de koepel van die jeugddienst hoopt Schaarbeek een reeks initiatieven te ondersteunen en zelf ook te organiseren. Zo hopen ze de aanwezigheid van organisaties zoals Ratatouille, Chiro, maar ook de Brede Schoolcoördinatoren, verder te versterken. Deze zomer plannen ze ook een Nederlandstalige speelpleinwerking op de site Van Oost.

Schaarbeek heeft al meerdere Nederlandstalige speelpleinwerkingen, onder de hoede van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Maar nu organiseert de gemeente ook een eigen variant.

Ook over participatie wordt nagedacht, en schepen Byttebier spreekt alvast van een jeugdraad of een Staten-Generaal. Dat alles hoopt de gemeente op gang te trekken vanaf het najaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Jongeren, Adelheid Byttebier, speelpleinwerking, VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni