eindejaar 2022

Wrapper Héritier Tipo: ‘Ik hoop dat kinderen zich in mij herkennen’

Anke Dirix
© BRUZZ
23/12/2022

| Héritier Tipo werd dit jaar de eerste Brusselse Ketnet-wrapper. Hij komt uit Molenbeek. Als kind droomde hij van een carrière als buschauffeur.

Héritier Tipo (22) studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool en is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de 'Brusselse vibe' in de Ketnetstudio. “Ik ben ervan geschrokken hoeveel kinderen bezig zijn met alles wat er gebeurt in de wereld.”

Heb je iets met Kerst?
Héritier Tipo: Ik vind de kerstperiode zó gezellig. Elk jaar opnieuw kijk ik al heel lang op voorhand uit naar de eindejaarsfeesten. Voor mij is Kerstmis plezier: een goeie vibe en lekker eten met vrienden en familie. Memories maken, weet je wel!

We hebben een heftig jaar achter de rug: Covid, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis ... Probeer je die thema's bespreekbaar te maken als Ketnet-wrapper?
Tipo: Als er zulke dingen gebeuren, komen die op een of andere manier wel in onze content terecht, maar de zwaardere thema's zijn meestal voor Karrewiet. Zij proberen het nieuws echt uit te leggen op kindermaat. Je merkt sowieso dat kinderen megahard bezig zijn met alles wat er gebeurt in de wereld, daar ben ik zelfs wat van geschrokken.
We krijgen heel veel brieven en berichten over allerlei onderwerpen. Afgelopen zomer kwam er bijvoorbeeld heel veel reactie nadat we een filmpje met waterspelletjes online hadden gezet. Die thema's, waterverspilling en de opwarming van de aarde, daar zijn kinderen heel veel mee bezig.

“Kansarmoede is zo veel meer dan geen geld hebben. Het gaat ook over tijd, energie, middelen en gezondheid“

Héritier Tipo, Ketnet-wrapper

Héritier Tipo studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool en is sinds 2022 Ketnet-wrapper

Keek je vroeger zelf naar Ketnet?
Tipo: Als ik vroeger naar Ketnet keek, was dat niet echt mijn vibe. Die Brusselse vibe was er gewoon niet. Volgens mij is dat nu anders, soms check ik de reacties op onze filmpjes op sociale media en daarin zie je echt heel veel diversiteit. Dus ik denk wel dat we nu een meer diverse groep aanspreken dan toen ik kind was.
Ook hoop ik dat kinderen zich in mij kunnen herkennen. Ik had vroeger heel veel grote dromen, en kreeg heel vaak te horen dat ik er 'ooit wel zou geraken'. Maar als je geen voorbeelden hebt, is het heel moeilijk om dat te geloven. Ze hoeven niet per se allemaal Ketnet-wrapper te willen worden he, het gaat soms ook om kleinere dingen. Kinderen horen bijvoorbeeld ook dat je een taal niet perfect moet beheersen om ze te kunnen spreken.

Héritier Tipo studeert Organisatie & Management aan de Erasmushogeschool en is sinds 2022 Ketnet-wrapper

| Héritier Tipo: "Als ik vroeger op die oude bussen van de MIVB stapte, vond ik die zo mooi. Dat grote, oude stuur, de buschauffeur die 'Bonjour!' roept – dat was een hele vibe."

Maar als kind wilde je niet absoluut wrapper worden?
Tipo: Nee, buschauffeur! Als ik vroeger op die oude bussen van de MIVB stapte, vond ik die zo mooi. Dat grote, oude stuur, de buschauffeur die 'Bonjour!' roept – dat was een hele vibe. Het ging zelfs zo ver dat ik een kapot Playstation-stuur in mijn rugzak had zitten. Telkens als ik de bus nam, installeerde ik mij vooraan om vervolgens de hele weg wat mee te sturen.

Je bent dit jaar ambassadeur van De Warmste Week, het thema is 'vlammen tegen kansarmoede'. Komt dat thema veel aan bod in jouw leven?
Tipo: Er is veel kansarmoede in Molenbeek, maar het is niet per se een thema waarover veel gepraat wordt. Ik denk dat dat deels komt doordat Molenbekenaren zichzelf niet snel in een slachtofferrol positioneren, integendeel. Iedereen zit in die drive van 'oké let's go', het gaat ons lukken. Dat wil niet zeggen dat ik geen kansarmoede tegenkom in mijn omgeving, op school zag ik veel lege brooddozen. Maar kansarmoede is zo veel meer dan geen geld hebben. Het gaat over tijd, energie, middelen, gezondheid ... Kinderen in kansarmoede voelen zich vaak uitgesloten omdat ze niet kunnen meedoen of meepraten over bepaalde dingen. Niet naar de voetbalclub, niet naar de cinema, niet op vakantie .. Ook daarom is het belangrijk om dat thema bespreekbaar te maken.

Wat wens je de Brusselse ketjes toe in 2023?
Tipo: Dat ze al hun dromen mogen najagen!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Jongeren , Samenleving , Héritier Tipo , ketnet , eindejaar 2022 , Erasmushogeschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni