Kwart restaurants serveert bedreigde vis

© Atrium
In Brussel serveert naar schatting een restaurant op vier bedreigde vissoorten zoals heilbot, blauwvintonijn of Europese paling. Dat zegt Fish2Fork, een online restaurantgids die ijvert voor een duurzame visconsumptie.

Fish2Fork ging langs bij 73 restaurants in Brussel. Ruim een kwart gaf toe dat ze minstens één van de drie meest bedreigde soorten serveren, te weten blauwvintonijn (thon rouge), paling en heilbot. Ook kabeljauw, Atlantische zalm en zeewolf worden ernstig bedreigd door overbevissing maar prijken nog altijd op heel wat menukaarten. Dat bericht De Morgen op basis van Fish2Fork.

Brussel scoort merkelijk slechter dan andere Europese steden waar de organisatie actief is. "Ironisch dat op enkele meters van de Europese Commissie, waar de 27 lidstaten verwoede pogingen doen om compromissen te bereiken die de laatste vissen moeten beschermen, diezelfde soorten veelvuldig op het menu staan," zegt Charles Clover, bezieler van Fish2Fork in de krant.

Weinig bezorgde Belgen
Volgens Clover zijn de gastronomische Belgen weinig bezorgd om bedreigde diersoorten. "Daarnaast brengen de EU-medewerkers de slechte gewoontes uit de 27 lidstaten mee naar Brussel. In sommige landen zijn ze dol op de ene bijna uitgestorven soorten, elders zijn andere bedreigde vissen favoriet. In Brussel komt dat samen. En wie hier enkele dagen is en de fantastische restaurants ziet, zal zich al sneller aan een guilty pleasure overgeven."

Bij vishandel ABC op het Sint-Katelijneplein trekken ze de studie in twijfel. "Het lijkt me sterk dat een kwart van de restaurants nog bedreigde vis serveert," klinkt het op FM Brussel. "Wilde, gevangen vis is immers tot vier keer duurder dan gekweekte vis."

Heel wat bekende restaurants op de Vismarkt scoren slecht en geven ook toe dat ze bedreigde vis aanbieden. "Ja, wij serveren nog blauwvintonijn, wilde zalm en kabeljauw," zegt Marnic Malaise van restaurant Bij Den Boer in de krant. "Mensen vragen naar die vissen en zolang ze niet duurder worden, blijven ze op het menu staan."

"Het is ons om de prijs en de kwaliteit te doen," klinkt het bij Au Cochon d'Or. "Wij gaan ons niet bezig houden met uitzoeken uit welke wateren onze kabeljauw komt."

Enkele restaurants hebben hun bedreigde vis van het menu geschrapt na het bezoek van Fish2Fork. "Blijkbaar helpt goeie informatie en zijn de restaurants gevoeliger voor kritiek dan ze zelf toegeven," zegt Sylvette Peplowski van Fish2Fork.

In Brussel bevinden zich trouwens ook restaurants die wel goed scoren volgens de criteria van Fish2Fork, zoals Le Zinneke in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.