Huisvuilophaling door Net Brussel: de oranje zak met voedingsafval, hier in Elsene

| Huisvuilophaling door Net Brussel: de oranje zak met voedingsafval.

137 procent meer voedselafval opgehaald na hervorming

CD
© BRUZZ
24/06/2023

Na ruim zes weken sinds de invoering van de hervorming van de afvalophalingen in Brussel, maakt Net Brussel vandaag de balans op. Tussen 15 mei en 15 juni werd er 1.097 ton voedselafval opgehaald, een stijging van 137 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal zakken dat verkeerd werd buitengezet, is dan weer drastisch gedaald.

Sinds 15 mei is de oranje zak voor voedingsafval verplicht in Brussel. Dat blijkt een succes, zegt Net Brussel. De hoeveelheid gesorteerd voedingsafval is gestaag toegenomen sinds het begin van de hervorming, waarbij het volume steeg van 157 ton in de eerste week naar 345 ton in de vierde week. Ook appartementsgebouwen met grote containers tonen bemoedigende cijfers, met 227 ton opgehaald voedingsafval sinds 15 mei.

Naast voedingsafval is ook het sorteren van plastic aanzienlijk toegenomen. Dankzij de verplichte sortering van verschillende soorten plastic verpakkingen in de blauwe zak, zoals tubes, bakjes, schaaltjes en yoghurtpotjes, is het opgehaalde volume met 14 procent gestegen van 1.440 naar 1.640 ton.

De toename van voedingsafval heeft geleid tot een afname van de hoeveelheid afval die in de witte zak terechtkomt en wordt verbrand. De precieze daling van het restafval zal de komende weken worden berekend.

Door het groeiende belang van voedingsafval is de vraag naar oranje containers enorm toegenomen. Sinds mei heeft Net Brussel meer dan 32.000 containers geleverd aan gemeenten en Recyparken, en in de komende dagen zullen nog eens 70.000 oranje bakken worden geleverd. Tegen het einde van het jaar zullen er in totaal 300.000 bakken zijn verspreid onder de inwoners van Brussel.

Nieuwe kalenders

In de eerste dagen van de afvalhervorming werden veel zakken op het verkeerde moment buiten gezet. In de eerste uren van de hervorming ging het om ongeveer 80 procent van de zakken. Net Brussel besloot om die zakken niet systematisch op te halen, maar te wachten tot de volgende ophaalronde, zodat mensen zich bewust zouden worden van de veranderingen in het ophaalschema. Deze aanpak leidde tot een daling van het foutenpercentage tot 20 procent in de tweede week van de hervorming.

Vandaag worden er nog altijd enkele zakken verkeerd buitengezet, maar dat is volgens Net Brussel veel minder dan in het begin. Sinds het begin van de hervorming heeft Net Brussel meer dan 60.000 van 'fout'-stickers geplakt op zakken die op het verkeerde tijdstip werden buitengezet, waarvan slechts 8.000 in de laatste week.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni