Ben Weyts (N-VA), minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse rand, in het Vlaams Parlement
© PhotoNews | Ben Weyts (N-VA), minister van Vlaamse rand

2,2 miljoen euro om Rand rond Brussel groener te maken

EDB
© BRUZZ
06/06/2020

Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maken samen 2,2 miljoen euro vrij voor de aankoop en bebossing van gronden in het arrondissement Halle-Vilvoorde. “De Rand moet boomen,” klinkt het.

Volgens beide ministers zet de verstedelijkingsdruk vanuit Brussel en de populariteit van de regio bij kandidaat-kopers het groene karakter van de Rand onder druk. Om het groene karakter te beschermen en te versterken, willen de ministers de aankoop en vergroening van gronden ondersteunen. Daarvoor maken ze 2,2 miljoen euro vrij, melden ze via een persbericht.

In dat kader zullen zowel publieke als private spelers 50 procent van de aankoopprijs gesubsidieerd krijgen als gronden groen worden ingekleurd, en zelfs 60 procent van de aankoopprijs als gronden bebost worden. De Vlaamse overheid komt ook voor 80 procent tussen in de kosten voor de inrichting, zoals graafwerken en het aanplanten van bomen of struiken.

De oproep staat open voor publieke partners, zoals lokale besturen of OCMW’s, en voor private partners, zoals bijvoorbeeld Natuurpunt. Er is geen sprake van een minimumvoorwaarde, zoals vroeger toen een perceel minstens een halve hectare groot moest zijn. De enige voorwaarde is dat het gerealiseerde groen publiek toegankelijk moet zijn.

Voor elke euro die Demir investeert, legt Weyts er via het Vlaams Randfonds nog een euro bovenop. “We zetten het Randfonds in om het groenbeleid vleugels te geven,” aldus Weyts. “We willen onze mooie streek nog mooier maken. De Rand moet boomen.” Projecten kunnen ingediend worden tot 15 september 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Ben Weyts, Rand, Zuhal Demir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie