50 actievoerders van Greenpeace aangehouden door de politie

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 12 december 2019
Updated: 12-12-2019 - 16:10

De bijna dertig klimmers van Greenpeace die het gebouw van de Europese Raad met gigantische spandoeken met rode en gele vlammen bedekte, zijn opgepakt. Ook ruim twintig actievoerders op straat zijn aangehouden. Met die actie bij de start van de EU-top eisen de actievoerders een doortastend klimaatbeleid. Volgens de politie hadden ze daar wel een vergunning voor moeten aanvragen.

Milieuorganisatie Greenpeace voert donderdag actie aan de Europese instellingen om bij de start van de EU-top over het klimaat. Aan het Europagebouw hebben zich 62 actievoerders verzameld uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Belgiƫ, Slovakije en Zwitserland.

Geen toestemming

Onder hen ook 29 klimmers. Zij bedekken het gebouw van de Europese Raad met gigantische spandoeken met rode en gele vlammen. Bij het beeld van de vlammenzee horen ook noodsignalen, een brandsirene en rook. Met Bengaals vuur deden de activisten het lijken alsof het Europagebouw letterlijk in brand stond.

Greenpeace heeft geen toestemming gekregen voor de actie. De politie is aanwezig en de actievoerders hebben zich moeten identificeren, maar rond 07.15 uur werd nog niemand opgepakt, zegt woordvoerster Sarah Jacobs. Omstreeks 10.30 uur begon de brandweer met het verwijderen van de spandoeken.

Hinder voor tunnelverkeer

De actievoerders blokkeerden donderdagochtend ook even de Jubelparktunnel om het gebouw te kunnen beklimmen, maar het verkeer is ondertussen hersteld. Brussel Mobiliteit laat weten dat door de actie een tijdlang alle tunnels tussen de Tervuren- en de Jubelparktunnel richting het centrum afgesloten moesten worden.

De actie vindt plaats een dag na de publicatie van de European Green Deal, die volgens Greenpeace ambitieus is, maar niet ver genoeg gaat. "Ons huis, de planeet dus, staat in brand, en nog doen onze politici niets om het vuur te blussen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace Belgiƫ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?