Grand Bazar Sociaal-Klimaat, georganiseerd door het collectief "Rendre Visible the Invisible", aan Sint-Goriks, ter gelegenheid van de Werelddag tegen armoede op 17 oktober 2019

Klimaatactivisten brengen dit weekend al lopend de zee naar Brussel

© Belga
05/12/2019

Vier klimaatactivisten leggen dit weekend al lopend een tocht van 140 kilometer af van Oostende naar Brussel. Met een hoeveelheid zeewater vertrekken ze op zaterdag 7 december om dan op zondag 8 december omstreeks 14.15 uur aan te komen in de hoofdstad. Op dat moment wordt er in Brussel een menselijke ketting gevormd voor het klimaat.

De lopers willen met hun Climate Run aantonen dat indien België blijft weglopen van het treffen van de nodige klimaatregels, het water ons straks snel aan de lippen zal staan. De activisten betreuren dat ons land geen ambitieus klimaatplan uittekent, terwijl onze buurlanden dat wel doen.

"Ambitieuze doelen, zoals ultra-looptochten of verregaande CO2-emissiereducties behalen, zijn processen van lange adem. Samenwerking en ondersteuning zijn daarbij cruciaal. Het getuigt van weinig moed om een uitdaging aan te gaan zonder de ambitie te hebben om die te voltooien. En dat is precies wat onze regering doet", vinden de klimaatlopers.

De symbolische looptocht met het zeewater uit de Noordzee moet aantonen dat zwemmen tot in Brussel nog geen optie is. De lopers leggen in twee dagen 140 kilometer af die hen via Oostende, Brugge, Gent en Aalst tot in Brussel leidt.

Op het tijdstip van aankomst in Brussel voeren verschillende klimaatbewegingen al een actie waarbij ze vanaf 13 uur een menselijke ketting vormen rond het federaal parlement en het koninklijk paleis. De lopers zullen rond de hele mensenketting lopen om het zeewater dan finaal en symbolisch in de fontein "Het Wervelend Oor" aan de Kunstberg uit te gieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , klimaatprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni