300-tal mensen nemen deel aan klimaatprotest in Brussel

© PhotoNews

Op het Jean Rayplein in Brussel hebben zondagmiddag zo'n 300 mensen deelgenomen aan een protestbijeenkomst van klimaatorganisatie Rise for Climate. De actievoerders riepen Belgische en Europese politici op het voortouw te nemen in de strijd tegen de klimaatopwarming. "De Europese Centrale Bank gaat 240 miljard in de economie pompen maar voor een klimaatbank zou geen geld zijn? Onzin en onaanvaardbaar", klonk het.

"Vrijdag zijn overal ter wereld tienduizenden mensen op straat gekomen voor het klimaat", spraken de organisatoren de menigte toe. "We staan op de voorpagina's van alle kranten. Dat is mooi maar niet voldoende, nu eisen we concrete maatregelen, van de Belgische en de Europese politici. Vanaf vandaag heeft België nog honderd dagen om een ambitieus klimaatplan op tafel te leggen. Het vorige was volledig ontoereikend, een warboel van losstaande maatregelen zonder enige doordachte visie. Dat moet anders."

De resterende tijdsspanne van honderd dagen werd door de actievoerders nog eens benadrukt door honderd maal in de handen te klappen. Op de website van de Klimaatcoalitie zal een aftelklok te zien zijn, die eindigt op 31 december.

Duurzame jobs

Maar de aanwezigen richtten hun protest ook tegen de Europese overheden. "Klimaat is zogezegd een prioriteit maar het Europese budget voor klimaatmaatregelen gaat de komende jaren wel met 1,3 procent achteruit", klonk het. "De Europese Centrale Bank gaat 240 miljard aan de banken geven om de economie op gang te houden maar een echte klimaatbank met eigen fondsen is niet mogelijk? Ze zouden die 240 miljard beter in klimaatmaatregelen investeren, dat zou duurzame jobs opleveren."

De actievoerders pleitten voor een Europese klimaatbank die jaarlijks 300 miljard zou kunnen investeren, en een verbod voor privé-banken om nog in fossiele energie te investeren. "Vanaf maandag en tot 17 oktober gaan we alle Europese parlementsleden benaderen en er bij hen op aandringen de nieuwe Europese Commissie niet goed te keuren als ze geen garanties geeft voor effectieve klimaatmaatregelen", aldus nog de betogers, die hun actie afsloten met een menselijke ketting in het Leopoldpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?