Thermometer van elf meter hoog siert Brouckèreplein voor klimaatprotest

© Belga
21/11/2023

Op het Brouckèreplein in Brussel hangt sinds dinsdagochtend een thermometer van elf meter hoog. Het is een symbolische actie van de Klimaatcoalitie, een groep van tientallen organisaties waaronder vakbonden en milieubewegingen. Ze vragen dringend aandacht voor de opwarming van het aardoppervlak. "Elke tiende van een graad telt," klinkt het.

Sinds 11 uur hangt de thermometer tegen de gevel van het Continentalgebouw. Met de actie wil de Klimaatcoalitie twee groepen bereiken. Enerzijds richt de organisatie zich op politieke beleidsmakers, anderzijds op de jongere generaties. Die laatste groep moet zich bewust worden "van ons vermogen om de ergste scenario's te vermijden."

"We stellen concrete oplossingen voor, voor een doeltreffende strijd tegen de klimaatcrisis," zegt coalitievoorzitter Nicolas Van Nuffel dinsdag in een persbericht. "Durf de waarheid onder ogen te zien en ernaar te handelen."

Met de campagne stelt de coalitie zes eisen aan de Belgische Staat en de Europese Unie. Zo pleiten de organisaties onder meer voor herstelling van de natuur, de invoering van een "woon- en energiepact" en een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen. Op 3 december organiseert de coalitie een klimaatmars in de hoofdstad "om concrete maatregelen te eisen."

Het zesde rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) dateert van maart. Daarin beschreven wetenschappers dat er veel nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden, in het bijzonder een "snelle, diepe en, in de meeste gevallen, onmiddellijke vermindering van broeikasgassen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni