Historische klimaatmars: 'Hoe talrijker, hoe groter druk op politiek'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 1 en zondag 2 december 2018

De organisatoren van de klimaatmars "Claim The Climate" stellen het deelnemerscijfer nog bij tot ongeveer 70.000 à 75.000. "Dit is overdonderend en historisch", zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. Volgens de politie hebben 65.000 betogers deelgenomen aan de mars. Hoe dan ook was dit de grootste klimaatbetoging ooit in België.

De organisatoren stelden het cijfer nog bij omdat veel mensen zich nog bij de mars hebben gevoegd langs de route en vanuit de verschillende metrostations die langs het parcours lagen. Ook de 5.000 deelnemende fietsers moeten bijgeteld worden.

Volgens de politie ligt de teller weliswaar op 65.000. "Inclusief de fietsers", verduidelijkt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. De politie had zo een hoge opkomst niet verwacht. "Buiten de verkeershinder, is de mars vlot verlopen."

Grootste mars ooit?

Dit kan wel eens de grootste betoging van het jaar worden, maar de grootste mars ooit was dit niet. Zo trokken de antirakettenbetoging van 1983 en de Witte Mars in 1996 meer dan 100.000 manifestanten naar Brussel.

Hoe dan ook is deze klimaatmars wel de grootste mobilisatie ooit in België voor het klimaat. "We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor ambitieus klimaatbeleid in België", stelt Scheerens vast.

"Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer regeren. We verwachten dat ze deze eisen in concrete daden gaan omzetten."

'Meer ambitie'

"In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten", aldus Scheerens.

De mensenmassa was enorm en het viel op dat er een heel divers publiek was: van kleine kinderen tot oudere mensen. "Voor de generaties na ons is het enorm belangrijk, want als het klimaat blijft opwarmen, wordt er voor hen geen goede toekomst beloofd", besluit Scheerens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?