'Spijbelen voor het klimaat' mag protesteren in Brussel

© RN
| Eerder spijbelden ook al leerlingen van Europese scholen in Brussel voor het klimaat.

De Vlaamse leerlingen van Youth For Climate, die vanaf nu elke donderdag willen spijbelen voor het klimaat, hebben toestemming gekregen van de Brusselse politie voor een eerste protest op donderdag.

De actie vindt plaats op donderdag 10 januari van 10.30 tot 12.30 uur, ter hoogte van de Koningsstraat nummer 92, niet ver van het Vlaams parlement. Dat maakt Youth For Climate bekend op Facebook.

Op 5 januari plaatsten ze een filmpje om hun overtuigingen uit te spreken. "Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan?", klonk het. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is", vroegen de leerlingen zich luidop af.

Daaruit volgde de oproep om elke donderdag te spijbelen en naar Brussel te trekken om aan het parlement te protesten voor een beter klimaat.

De jongeren roepen op om banners te maken met een boodschap zoals: Youth For Climate, Schoolstrike for climate, Zwijgen is geen optie of Make the climate great again.

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu. De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid, zelfs nadat 75.000 personen op 2 december op straat kwamen tijdens de grootste Belgische klimaatmars ooit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?