Het dak van de NMBS-werkplaats in Vorst ligt nu vol zonnepanelen (archiefbeeld).

6.100 zonnepanelen op NMBS-werkplaats in Vorst

Tim De Neve
© BRUZZ
12/06/2018

Op het dak van de werkplaats van de NMBS in Vorst liggen sinds kort 6.100 zonnepanelen. Die zullen onder meer de elektrische installaties in de onderhoudsloods van energie voorzien. Het is de grootste zonnepaneelinstallatie van de NMBS, die jaarlijks genoeg elektriciteit opwekt om 430 gezinnen te voorzien.

Het grootste deel van de elektriciteitsproductie van deze 6.100 nieuwe panelen wordt ter plaatse gebruikt voor de voeding van de elektrische toestellen (verlichting, machines, compressoren...).

Indien er meer energie geproduceerd wordt dan nodig zal de elektriciteit terug in het spoorelektriciteitsnet worden geïnjecteerd. De panelen zullen jaarlijks 1.500.000 kWh aan elektriciteit opwekken, wat overeenstemt met het elektriciteitsverbruik van 430 gezinnen.

De tractiewerkplaats van Vorst is gespecialiseerd in het onderhoud van hogesnelheidstreinen (Thalys, Eurostar, TGV-stellen van SNCF) en in het onderhoud en herstellingen van de klassieke treinen van NMBS.

De treinmaatschappij plaatste vorig jaar zonnepanelen op de daken van drie gebouwen in de buurt van het station van Schaarbeek: het museum Train World, een werkplaats voor treinonderhoud en een administratief gebouw. Ook op de loods in Schaarbeek komt een fotovoltaïsch productieveld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Milieu, NMBS, zonnepanelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni