| Netheidsactie Matonge

Meer dan 800 gecontroleerde vuilniszakken en 62 boetes. Dat is het resultaat van een zes weken durende actie tegen sluitstorten in de Elsense Matongewijk.

Bergen achtergelaten karton, glas en ander onbestemd huisvuil hebben jarenlang het beeld bepaald aan de ingang van de Matongegalerij. Ook op verschillende andere hoeken langsheen de Waversesteenweg lag het huis- en andere vuil er vaak meters hoog.

Daaraan wilde de gemeente nu paal en perk stellen.

Zes weken lang hebben inspecteurs van Net Brussel samen met mensen van de gemeente Elsene de Matongewijk doorkruist. Op zoek naar achtergelaten vuilnis, en vooral op zoek naar achtergelaten vuilniszakken.

62.000 euro

Die zakken werden één voor één geopend. Op die manier probeerden de inspecteurs te achterhalen wie welke zak had achtergelaten. Daarna werden de sluikstorters aangesproken op hun gedrag en waar nodig stelden de inspecteurs een proces verbaal op die gevolgd wordt door een boete.

“Die boetes lopen snel op”, zegt Brahim Hazmani van Net Brussel dit weekend in La Capitale “ gemiddeld bedraagt zo een boete 150 euro maar ze kunnen oplopen tot 62.500 euro wanneer een achtergelaten vuilniszak ook gevaarlijke producten bevat”.

Maar de inspecteurs deden meer dan alleen maar beboeten. Dat stelde BRUZZ bij de het begin van de actie vast toen onze reporter mee de straat optrok. Mensen werden op hun gedrag aangesproken, er werd hen verteld wat kon en wat niet, dat ze hun witte vuilniszak niet op ieder moment van de week konden buitenzetten,… Kortom, meer preventie dan repressie.

Met succes zo blijkt na zes weken. Matonge ziet er veel netter uit dan voordien. Daarom wil Elsene deze actie nu ook herhalen in andere wijken van de gemeente. Binnenkort strijken de inspecteurs neer in de wijk rond het kerkhof van Elsene en op het Flageyplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni