Zes weken lang grote netheidsactie in Matonge

© David Neyskens
| Er is een hardnekkig sluikstortprobleem in de Matongewijk

De gemeente Elsene begint maandag met een grote netheidsactie in de Matongewijk. Na maanden van bewustmaking begint er nu een nieuwe fase die zes weken duurt. Medewerkers gaan van deur tot deur om inwoners aan te spreken op hun gedrag. Er worden ook pv's opgesteld voor mensen die op heterdaad betrapt worden.

De voorbije maanden organiseerde de gemeente Elsene al een grote sensibiliseringsactie, meldt de gemeente in een persbericht. Vaststellende ambtenaren hebben alle handelaars in de Matongebuurt bezocht om hen te wijzen op hun verplichtingen rond afval. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een afvalbeheercontract te hebben. Handelaars mogen geen gewone huisvuilzakken gebruiken.

Dat er een afvalprobleem is in de wijk wordt regelmatig pijnlijk duidelijk. Zo raakte de bioscoop Vendôme beschadigd toen iemand een grote stapel afval in brand stak. Een paar maanden later moest het verkeer op dezelfde plek omgeleid worden omdat een man stapels afval op straat gegooid had.

Vanaf vandaag maandag gaan medewerkers van Net Brussel en gemeenschapswachten langs bij alle inwoners van de Matongewijk. Ze zullen hen wijzen op de ophaalkalender die bepaalt wanneer de vuilniszakken op de stoep gezet mogen worden.

Op heterdaad

Medewerkers van de dienst opsporingen van Net Brussel zullen ook aanwezig zijn om sluikstorters te betrappen. Wie op heterdaad betrapt wordt kan een administratieve boete krijgen.

"Iedereen moet beseffen welke impact zijn daad heeft voor anderen wat betreft het respecteren van de openbare netheid," zegt de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo). Op sluikstorten kunnen boetes tot 62.000 euro staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?