7.500 betogers op laatste klimaatmars

Updated: 24-05-2019 - 17:19

Voor de 20ste en voorlopig laatste klimaatmars van Youth for Climate zijn vrijdag 7.500 betogers op straat gekomen in Brussel. Dat cijfer deelt de Brusselse politie mee. Wereldwijd spijbelen honderdduizenden leerlingen voor het klimaat, zo bericht CNN.

Twee dagen voor de verkiezingen sluit Youth for Climate een voorjaar van protesten af met een laatste oproep aan de politici en komende regeringen om van het klimaatbeleid en de toekomst van de planeet een absolute topprioriteit te maken.

De Brusselse Kunstberg liep vanaf 11 uur meteen goed vol en er is duidelijk opnieuw een mensenmassa op de been. Tussen het volk duiken vlaggen op van verschillende politieke partijen en organisaties als Amnesty International, Natuurpunt, Bos+ en Greenpeace. Activisten van Greenpeace zorgden ervoor dat het Europakruispunt aan Brussel-Centraal volledig in grote spandoeken met klimaatslogans gehuld werd.

(Lees verder onder de foto's.)

Om 16 uur zijn de jongeren aangekomen op de site van Thurn & Taxis. Daar speechten boegbeelden Kyra Gantois, Anuna De Wever en Adélaïde Charlier voor het enthousiaste publiek.

Anuna De Wever bedankte in de eerste plaats alle vrijwilligers, politiemensen en zelfs de politici die wel ambitie tonen. Maar ze beseft dat het einde nog niet in zicht is. De Wever sloot af met een quote van Winston Churchill: "This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning."

Nadien volgt de feestelijke afsluiter 'Make Noise for Climate.' Er zijn optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours.

Nieuwe acties

Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever een van de bezielsters van Youth for Climate, kondigde vrijdagochtend aan dat deze actie waarschijnlijk niet de laatste wordt. "Dat zal niet meer aan het ritme van één per week zijn, wellicht één keer per maand", zegt Gantois. Over hoe die acties er zullen uitzien, wordt de komende maanden volop gebrainstormd.

Anuna De Wever blikt tevreden terug op het parcours van de klimaatspijbelaars. "Ik ben ontroerd en supertrots op mijn generatie. Het is ongelooflijk wat zij maandenlang en week na week hebben gedaan door op straat te komen. Wij hebben onze job gedaan, de experten hebben hun job gedaan en nu is het aan de politici."

"Ik denk niet dat ik ooit zelf in de partijpolitiek zal stappen maar ik ga ze wel altijd proberen te beïnvloeden en te helpen", aldus Anuna. Voor haar is een leven in de anonimiteit geen optie meer. Ze wil zich op internationaal vlak blijven inzetten om klimaatpacten af te sluiten.

Als er na 26 mei geen verbetering merkbaar is in het Belgische klimaatbeleid, mogen politici de jongeren opnieuw op straat verwachten, zo luidt de boodschap vrijdag.

Global Strike

De tweede wereldwijde klimaatstaking verwacht 1,6 miljoen deelnemers in meer dan 1.600 steden in125 landen, zo bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN. De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die aan de basis ligt van het protest, verzamelde beelden uit alle windstreken op haar Twitterpagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?