Activisten laten banden leeglopen van 41 SUV's in Elsene

KVDP
© BRUZZ
01/03/2023

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben activisten de banden van 41 auto's laten leeglopen in de wijk rond het ziekenhuis van Etterbeek-Elsene. De activisten hadden het gemunt op SUV's. "Wij hebben dit gedaan, omdat het rijden in stedelijke gebieden in jullie zeer grote voertuigen enorme negatieve gevolgen heeft voor anderen."

De actie gaat uit van Tyre Extinguishers, een initiatief dat in het Verenigd Koninkrijk ontstaan is. Het collectief van milieu-activisten roept burgers in heel de wereld op om zoveel mogelijk banden van SUV's te laten leeglopen. Die oproep heeft nu ook in Brussel gehoor gekregen, want activisten hebben de banden van SUV's laten leeglopen in Elsene. "Zestig SUV's werden getroffen," stellen de Tyre Extinguishers, al gaat het volgens de politie om 41 voertuigen.

“Omstreeks middernacht kregen onze ploegen een oproep. De feiten deden zich voor in de Henri Marichalstraat in Elsene en in enkele omliggende straten. Daar konden onze ploegen vaststellen dat iemand de lucht uit de banden van meerdere voertuigen liet lopen," zegt woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de keere aan Het Laatste Nieuws. "Momenteel zijn we bezig met een onderzoek."

Het is niet de eerste keer dat activisten deze actievorm hanteren om SUV's en 4x4's te viseren. In 2005 pakte de politie een groep klimaatactivisten op die de banden van zware auto's lieten leeglopen op de Gulden Vlieslaan. "Enkele jaren geleden werden verschillende banden van wagens platgestoken. Het is niet duidelijk of er een verband is," aldus Van de keere.

'Uw SUV doodt'

De activisten die afgelopen nacht in Elsene aan het werk gingen beschadigden de auto's niet. Op hun website leggen de Tyre Extinguishers uit hoe men banden kan laten leeglopen. "Oefen eventueel eerst op een fiets," klinkt het. Daarnaast raadt de actiegroep aan om ook hybride en elektrische voertuigen te treffen. "Maar vermijd wagens van mensen met een handicap, voertuigen van handelaars, ook al zijn ze groot, en kleine auto's"

Wanneer activisten de banden van een SUV laten leeglopen, laten ze ook steeds een pamflet achter op de voorruit van het voertuig. "Uw SUV doodt," zo begint het pamflet steevast. "Vat dit niet persoonlijk op. Jij bent het niet, maar het is jouw auto. Wij hebben dit gedaan, omdat het rijden in stedelijke gebieden in jullie zeer grote voertuigen enorme negatieve gevolgen heeft voor anderen." De activisten wijzen op luchtvervuiling, maar ook op verkeersveiligheid.

Naar eigen zeggen zijn de Tyre Extinguishers actief in zestien landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Milieu, klimaatactivisme, SUV

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie