Al 200 wilde bijensoorten gespot door Wild BnB

Bijen in Brussel

Wild BnB is geen avontuurlijk logement, wel een grootschalig onderzoek naar de bijenpopulatie in Brussel. Het project van de ULB loopt sinds februari en hoorde inmiddels al bijna 200 verschillende soorten zoemen in het Gewest. "Dat is een enorm aantal voor een Europese stad."

De helft van de zowat 400 wilde bijensoorten gekend in België, vliegen ook rond in Brussel. Dat blijkt uit de eerste zes maanden onderzoek van het Wild BnB-project van Leefmilieu Brussel.

Wild BnB staat voor 'Wild Bees and Brussels', en wil alle bijensoorten in het Brussels Gewest in kaart brengen. Dat is nog nooit eerder gebeurd, en daarom is het ook niet geweten of er bijvoorbeeld al soorten zijn uitgestorven in de stad. Het doel van de onderzoekers van de ULB en Leefmilieu Brussel is om een uitgebreid online inventaris aan te leggen, waarop bezoekers per bijensoort een foto, een beschrijving en het leefgebied van de bij kunnen terugvinden.

"Met Wild BnB verwijzen we naar een bed & breakfast voor de bijen", vertelt coördinator en bio-ingenieur Stéphane De Greef (ULB) aan La Capitale. Hun lijst moet onder andere de overlevingskansen van de bijen vergroten. "We willen een stad creëren met genoeg nestgelegenheden, waarin ook de planten groeien die de bijen nodig hebben." Door de biodiversiteit in alle Brusselse buurten in kaart te brengen, kan men inzoomen op parken en stadstuintjes waar de bijen het moeilijk hebben.

Atlas

Dat er sinds de start van het project in februari al zo'n 190 à 200 soorten zijn ontdekt in Brussel, noemt De Greef goed nieuws. "Voor een Europese stad is dat enorm veel", zegt hij in La Capitale. "Dat komt mede dankzij de vele groene ruimtes in het gewest."

De interactieve 'Atlas van de Wilde Bijen' moet eind 2020 klaar zijn. Burgers kunnen zelf helpen door foto's te nemen van bijen in hun omgeving en ze te delen op www.waarnemingen.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?