Audits Net Brussel nog steeds niet gestart

© Saskia Vanderstichele
| Netheid in Brussel: een blijvend aanslepend probleem.

Verschillende audits die de werking van Net Brussel moeten doorlichten zijn nog steeds niet opgestart. Voormalig staatssecretaris Fadila Laanan (PS) beloofde die nochtans al in 2018.

Het gewestelijke netheidsagentschap Net Brussel ligt al jaren onder vuur voor verschillende wanpraktijken. Zo kwamen er op vijf jaar tijd bijna 500 personeelsleden zonder duidelijkheid over de nood aan die extra mankracht. De massale aanwerving kostte de gewestorganisatie circa 20 miljoen en zou volgens sommigen buiten medeweten van de regering gebeurd zijn.

De organisatie haalt daarnaast ook haar recyclagedoelstellingen niet en wordt beschuldigd van oneerlijke concurrentie.

Het Brussels parlement vraagt al jaren om een grondige doorlichting van Net Brussel. De vorige bevoegde staatssecretaris Fadila Laanan (PS) beloofde die al in 2018.

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) wou van de nieuwe bevoegde minister Alain Maron (Ecolo) weten hoever die audits nu staan. Maron legde uit dat enkel de audit die de analytische boekhouding van Net Brussel moet onder de loep nemen, al gelanceerd is. Resultaten zijn er nog niet.

Alain Maron (Ecolo) tijdens een persconferentie van de onderzoekscommissie Samusocial in februari 2018

Twee andere aangekondigde audits zijn nog niet eens gestart. Het gaat enerzijds om een doorlichtingen van de personeelsnoden en verder nog om een audit over de werking en het management bij Net Brussel. Voor die twee audits kreeg het gewest nog maar de offertes die de vorige regering had opgevraagd. De huidige regering wil nu een doorlichter aanduiden en verwacht de resultaten eind dit jaar of begin volgend jaar.

Van Achter noemde het onvoorstelbaar dat de audits nog niet eens gelanceerd zijn. Ze vond ook het netheidsprobleem in Brussel de voorbije jaren alleen maar erger is geworden. Maron antwoordde instemmend. “Ik ben het niet vaak met u eens, maar in dit geval geef ik u grotendeels gelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?