Bezorgde ouders vragen gewestelijke actie tegen verkeer in Munthofstraat

© Google-BRUZZ
| Ouders van de Ecole nouvelle in Munthofstraat klagen onder meer het gebrek aan veilige fietsinfrastructuur rond de school aan (archiefbeeld)

Bezorgde ouders van leerlingen van de École Nouvelle in de Munthofstraat hebben een petitie opgesteld die ze eind van de week als 'sinterklaascadeau' aan Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) gaan overhandigen. De gewestweg laat door druk verkeer hoge concentraties aan stikstofdioxide en fijn stof optekenen, en de ouders vragen dat de minister dringend ingrijpt.

De ouders van kinderen die naar l'École Nouvelle, l'École Peter Pan of de kinderdagverblijven Les Jardins de Maud, Zonnebloem, Ketje, Nitzanim Rachel Kemp en Espace Bamboo gaan, willen met de petitie hun "diepe bezorgdheid uiten over het intense autoverkeer waar deze weg dagelijks mee te maken heeft en de gevolgen voor de gezondheid van onze kinderen." Inmiddels telt de petitie "om kinderen te beschermen tegen de giftige lucht in de Munthofstraat" al 863 handtekeningen.

"De Munthofstraat is een smalle drukke straat zonder fietspaden en met smalle trottoirs", beschrijft Alexandra Jimenez het bij BRUZZ. Samen met een tiental andere ouders van de École Nouvelle uit de Munthofstraat is zij een van de bezielers van de actie.

Veel meer stikstofdioxide dan toegestaan

"De metingen die Ecolo en Groen in 2018 en 2019 gedurende vier weken in de Munthofstraat en op de binnenplaats van de École Nouvelle uitvoerden, zijn alarmerend", zegt Jimenez. "Onze kinderen worden blootgesteld aan een hoeveelheid stikstofdioxide die twee keer zo hoog is als de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (20 microgram per kubieke meter, red.)." Overigens liet ongeveer 30 procent van de meetpunten van de groenen in Brussel een waarde boven de 40 microgram per kubieke meter optekenen.

"De resultaten bij onze schoolpoort behoorden tot de slechtste in heel Brussel, met een jaarlijks gemiddelde van 49 microgram per kubieke meter", zegt Jimenez. Dat is een cijfer vergelijkbaar met de dicht bij gelegen École du Parvis in Sint-Gillis (49 µg/m3), of het Heilig-Hartcollege aan de drukke Keizer Karelllaan in Ganshoren (48 µg/m3).

De ouders van de École Nouvelle hebben al contact met de lokale bevoegde schepenen van Onderwijs, Mobiliteit en Openbare Werken. "Maar zij hebben niet de middelen of bevoegdheid om echt ingrijpende werken te laten uitvoeren", zegt de woordvoerster. "Daarom dat we onze petitie ook richten aan Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). De Munthofstraat is immers een gewestweg."

Fietspaden, minder parkeerplaatsen

"Op lange termijn voorziet het Good Move-plan trouwens geen grote verkeersdoorstroming meer door de Munthofstraat zoals nu het geval is", zegt Jimenez. "We hopen dus op verbetering, maar op korte termijn moeten er ook oplossingen gevonden worden."

De ouders en sympathisanten vragen met de petitie dat het aantal rijstroken en parkeerplaatsen in de straat wordt verminderd, de stoep verbreed en fietspaden geïnstalleerd. Verder vragen ze specifiek dat de oversteek van de Romestraat naar de ingang van het Pierre Pauluspark en de École Nouvelle op een dusdanige manier wordt heringericht dat voetgangers aan dat zebrapad voorrang krijgen. Vrijdag sturen ze de petitie door naar minister Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?