Bijna duizend mensen tekenen petitie tegen vervuilde lucht

© PhotoNews
| Smog en fijn stof zijn een vast onderdeel geworden van de Brusselse skyline.

De Munthofstraat is een van de vele plekken in Brussel die kreunen onder de slechte luchtkwaliteit. Vier maanden geleden startten buurtbewoners daarom een online petitie om aandacht te vragen voor het probleem. Die viel niet in dovemansoveren, want ondertussen vonden bijna duizend mensen hun weg naar het document.

Dat het slecht gesteld is met de Brusselse luchtkwaliteit, weet ondertussen iedereen. Op amper acht plekken in het Brussels Gewest adem je lucht in die minder stikstofdioxide (NO2) bevat dan de gezondheidsdrempel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), namelijk 20 µg/m³. Dat bleek nog maar eens uit de resultaten van een onderzoek van Groen in mei met zo’n 250 meetpunten.

Ook in de Munthofstraat is de lucht vervuild. Buurtbewoners startten daarom vier maanden geleden met een petitie. Ze deden dat onder de naam ‘Luchtkwaliteit Ecole Nouvelle’, naar de basisschool die in de straat ligt. Het overgrote deel van de ouders die lid zijn van de groep sturen hun kinderen namelijk naar die school en zijn bezorgd over de impact van de slechte luchtkwaliteit.

Herinrichting van de straat en roetfilters

In de petitie verwijzen ze naar het drukke autoverkeer als oorzaak voor de vervuilde lucht en eisen ze dat de bevoegde instanties dringend actie ondernemen om de situatie te verbeteren. Daarvoor lijsten ze een aantal concrete maatregelen op.

Naast een stop op het verkeer en een beperking van de snelheid, wil het platform dat de oversteek van de Romestraat naar het tramstation aan het Sint-Gillis Voorplein, het Pierre Paulus-park en de Ecole Nouvelle worden heringericht zodat kinderen die de straat oversteken hier voorrang krijgen.

In de school zelf vragen ze dat er geïnvesteerd wordt in filters, ventilatie en dubbele beglazing voor geluidsisolatie om de schade van de slechte lucht voor de kinderen tot een minimum te beperken. De petitie kwam vier maanden geleden online en werd ondertussen door 833 mensen ondertekend.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?