Franstalige scholen doen stilaan mee met protest voor schone lucht

© Cleo Decoster-BRUZZ
| Onder meer de ouders en leerlingen van MABO sloten zich in het verleden al aan bij het protest.

Mondjesmaat sluiten ook Franstalige scholen in Brussel zich aan bij de acties voor propere lucht. "Politici zien ons protest nog vaak als 'Vlaamse' zaak. Dat is toch absurd? We ademen allemaal dezelfde lucht in."

In totaal nemen bijna 80 Belgische scholen vrijdag deel aan het protest voor propere lucht, georganiseerd door het collectief Filter Café Filtré. Dat protest loopt al maanden, en blijft aanzwellen: op enkele weken tijd sloten er zich nog twaalf nieuwe scholen aan. Ook in Brussel groeit de onvrede, gaandeweg ook aan Franstalige kant.

In Schaarbeek bijvoorbeeld organiseert de Sint-Lukas basisschool samen met de Franstalige basisschool La Fraternité een mars die vertrekt vanop het Liedtsplein. Ze pleiten samen voor betere luchtkwaliteit en meer verkeersveiligheid. In het verleden vonden er al twee zo'n marsen plaats, maar toen deden enkel ouders en leerlingen van Sint-Lukas mee. 

Ook in Laken wist de Kakelbontschool de Franstalige Emile Bockstael-basisschool te overtuigen om zich bij de protesten aan te sluiten en een gezamenlijk charter voor propere lucht te ondertekenen. Toch blijven de acties een grotendeels Nederlandstalig fenomeen. Zo voeren vrijdag 36 Nederlandstalige scholen actie in Brussel, tegenover acht Franstalige. In Wallonië is het protest dan weer nagenoeg onbestaande.

"Momenteel leeft dit protest niet aan Franstalige kant", zegt Anke Dujardin, die vrijdag als bezorgde ouder meeloopt in de Schaarbeekse mars. "Dat is spijtig. Ook uit politieke hoek worden onze acties nog te vaak als 'Vlaamse' zaak ervaren. Dat is toch absurd? We ademen allemaal dezelfde lucht in."

Eerste successen

Dujardin hoopt wel dat het aanhoudende protest en de toenemende Franstalige steun zijn vruchten zal beginnen afwerpen. Op vrijdag zakken zowel lokale schepenen als Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) af naar de actie in Schaarbeek. Later staat er nog een overleg met het gemeentebestuur gepland, op de speelplaats van de Sint-Lukasschool, om samen na te denken over maatregelen die de lokale luchtkwaliteit én verkeersveiligheid moeten verbeteren.

En dat is nodig, aldus Dujardin. "Ouders moeten dagelijks met hun kinderen over het Liedtsplein, maar dat is eigenlijk een zwarte plek. Het plein is onoverzichtelijk, en gevaarlijk." Filter Café Filtré vraagt daarom nieuwe fietspaden en veilige oversteekplaatsen op het plein.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?