De Brusselse luchtkwaliteit is de afgelopen jaren sterk verbeterd, zo blijkt uit metingen van Leefmilieu Brussel. Maar in veel dichtbevolkte wijken blijft de lucht erg vervuild, omdat de vervuiling niet kan wegtrekken uit smalle straten. "Op zondag kunnen we de ramen niet openen, we kunnen niet eens slapen aan de straatkant", zo getuigt Olivia uit Schaarbeek die woont aan een zogenaamde 'street canyon'.
Lucht in smalle straten nog verre van gezond: ‘Armsten wonen in de meest vervuilde wijken'
Bovendien komen er tegen 2030 strengere Europese normen aan voor de luchtkwaliteit, die Brussel nog lang niet haalt. “Die normen gelden overal in Brussel, niet alleen op plekken met een goede luchtkwaliteit”, zo bevestigt Olivier Brasseur van Leefmilieu Brussel. "De grote moeilijkheid om de Europese normen te halen vormen die hotspots van vervuiling.”
Zelfs met die strengere normen haalt Brussel niet de luchtkwaliteit die door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt gezien als ‘gezond’. Daarom lijken meer maatregelen zich op te dringen, maar initiatieven zoals de lage-emissiezone en autoluwe wijken zijn controversieel.
Burgerpanels
Maria Luisa Lode, onderzoeker aan de VUB, bestudeert wat duurzame mobiliteitsmaatregelen zoals de lage-emissiezone betekenen voor mensen van Molenbeek tot Ukkel. In burgerpanels ging ze in gesprek met Brusselaars uit alle hoeken van de stad.
Brusselaars vinden dat de lasten en lusten van de lage-emissiezone eerlijker verdeeld moeten worden. Want net de kwetsbaarste bewoners – vaak met de oudste en meest vervuilende auto’s – dreigen het kind van de rekening te worden. Zij hebben nood aan gerichte steun: financiële hulp, duidelijke info en begeleiding, zoals fietseducatie. Anders wordt de LEZ voor hen geen hefboom, maar een hinderpaal. De Brusselse overheid doet inspanningen, maar mist dit kwetsbare doelpubliek vaak. Gevolg: het beleid voelt voor velen oneerlijk aan.
Over één ding zijn ze het roerend eens: de lucht in Brussel moet gezonder. En dat betekent simpelweg: minder auto, meer ademruimte.
Maria Luisa Lode, onderzoeker aan de VUB, bestudeert wat duurzame mobiliteitsmaatregelen betekenen voor de Brusselaars.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Leefmilieu Brussel , stadsvereniging bral , luchtkwaliteit , WHO , Olivier Brasseur , Nicolas Lefevre , Tim Cassiers