| Statiegeld op blikjes moet zwerfvuil tegengaan (archiefbeeld)

Brussel gaat statiegeld voor blikjes testen

SDS
© BRUZZ
17/07/2018

Het Brussels Gewest gaat nog dit jaar een proefproject met statiegeld voor blikjes opstarten. Dat heeft bevoegd minister Céline Fremault (CDH) dinsdag aangekondigd in de commissie Leefmilieu, na een vraag van parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Net als in Wallonië zouden de mensen die blikjes terugbrengen een tegoedbon krijgen van 5 cent per blikje, die kan worden gebruikt in een partnerwinkel.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault start zo met hetzelfde proefproject als haar Waalse ambts- en partijgenoot Carlo Di Antonio (CDH), die in maart statiegeldtests aankondigde. “De Brusselse regering kan zich niet uitspreken voor het ene of andere scenario zonder dat de verschillende opties vooraf zijn getest”, zei ze in het parlement.

'Winkels laaiend enthousiast'

Het Brusselse project, dat voor het einde van het jaar moet starten, wordt op precies dezelfde manier opgezet als in Wallonië. Consumenten die blikjes terugbrengen zouden een premie krijgen van 5 cent per blikje, in de vorm van een tegoedbon die kan worden gebruikt in een partnerwinkel die het label Good Food draagt. Het is ook in die winkels dat de machines voor de terugname van blikjes zouden worden geïnstalleerd. Winkels die hierover gepolst werden, reageerden volgens Fremault laaiend enthousiast.

"In Vlaanderen blokkeren N-VA en Open VLD dit dossier. Gelukkig zet Brussel wel stappen vooruit"

Parlementslid Jef Van Damme (SP.A)

Jef Van Damme 2 BRUZZ ACTUA 1619

Parlementslid Jef Van Damme is blij dat Brussel het voortouw neemt: “In Vlaanderen blokkeren N-VA en Open VLD dit dossier. Gelukkig zet Brussel wel stappen vooruit. Ik hoop dat op korte termijn de geesten rijpen en dat we binnenkort in het hele land statiegeld kunnen invoeren. Het is de beste manier om zwerfvuil tegen te gaan en schaarse grondstoffen te hergebruiken met een minimaal verlies van energie.”

Brussel en Wallonië zijn momenteel in gesprek met een Hongaars bedrijf dat ook gedeukte blikjes kan verwerken, een noodzakelijke voorwaarde. Op de levering van de machines is het daarna nog 10 weken wachten.

Ook in Wallonië

In maart van dit jaar beliste de Waalse regering op initiatief van minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH) een proefproject met statiegeld voor blikjes uit de grond te stampen, zoals al aangekondigd bij haar aantreden in 2014. Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) pleitte destijds in een opiniestuk bij BRUZZ voor eenzelfde maatregel in Brussel, haar gemeente Jette herhaalde die vraag expliciet in april dit jaar. Opmerkelijk: ook staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), lid van de Brusselse regering, schaarde zich achter de vraag.

"Als het statiegeld er moet komen, moet dat op nationaal vlak gebeuren"

Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu (CDH)

Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

Met het proefproject wil Brussel nu de effecten van statiegeld uittesten. Minister Fremault wil weten wat de reactie is van de Brusselaars en van de betrokken winkeliers, en of de blauwe PMD-zakken niet zouden worden opengesneden.

“Hoewel statiegeld een belangrijk en erkend instrument is om de recyclagegraad van verpakkingen te verhogen, werd het gebruik ervan nog niet getest in een land waar sorteren zo goed ingeburgerd is als in België", waarschuwt minister Fremault.

Bovendien, zei de minister, “kunnen er indirecte gevolgen zijn voor de inzamelings- en sorteerketen van andere verpakkingen, omdat het metaal van de blikjes een positieve waarde heeft die de negatieve waarde van andere gesorteerde verpakkingen kan compenseren.” De kost van het sorteersysteem van huishoudelijk afval zou op termijn dus kunnen stijgen.

Als het statiegeld er moet komen, benadrukte Fremault, moet dat dus op nationaal vlak gebeuren. “Daarom moet deze kwestie worden besproken binnen de Interregionale Verpakkingscommissie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni