Gemeente Jette vraagt statiegeld voor blikjes en flesjes

© Dieter Thelemans

Op de gemeenteraad van Jette is woensdagavond op initiatief van de partijen Groen en Ecolo een motie unaniem goedgekeurd die aan het Brussels, Vlaams en Waals Gewest vraagt om in heel België een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en plastic flesjes. Daarmee is Jette de eerste Brusselse gemeente die de invoering van het statiegeldsysteem nadrukkelijk vraagt.

De motie werd gesteund door alle politieke fracties, meerderheid en oppositie. Daarmee wil Jette een duidelijk signaal geven dat het komaf wil maken met de rondslingerende blikjes en plastic flesjes. Die maken nog altijd 40 procent uit van de sluikstort.

"Het kost handenvol geld aan de overheid om het op te ruimen en veroorzaakt een enorme vervuiling van rivieren en zeeën. En het komt als microplastic opnieuw op ons bord terecht", stelt Groen-gemeenteraadslid Annemie Maes.

30 juni

Het huidige inzamelsysteem via de PMD-zakken werkt onvoldoende, zeggen Groen en Ecolo. De partijen hopen dat de bevoegde ministers snel werk maken van de invoering van een statiegeldsysteem.

Jette is hiermee de eerste Brusselse gemeente die een oproep doet voor een statiegeldsysteem.

Het is niet toevallig dat er nu gestemd wordt in Jette. "Op dit moment onderhandelen de drie gewesten met de verpakkingssector. Die is erg tegen zo'n systeem gekant, terwijl er vanuit de gewesten signalen komen die vóór statiegeld pleiten," vertelt Maes aan BRUZZ. De Jetse motie moet dus druk op de ketel zetten.

Vanaf 30 juni moet er duidelijkheid zijn of het Vlaamse, Brusselse en Waalse gewest statiegeld invoeren of niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?