20180518 STATIEGELD BRUZZ ACTUA 1617

Gewesten werken samen verder aan statiegeld op blikjes

© Belga
08/06/2024

Het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest zijn overeengekomen om samen verder te werken aan de invoering van statiegeld op drankblikjes, ondanks het ontbreken van een politiek akkoord tussen de drie gewestelijke milieuministers. Dat schrijft Le Soir zaterdag. Tegen 2025-2026 zou het statiegeld moeten worden ingevoerd.

Tot nu werd Vlaanderen met de vinger gewezen in het dossier, maar op een vergadering donderdag van het beslissingsorgaan van de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) gaf de vertegenwoordiger van de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) groen licht.

De gewesten raken het maar niet eens over welk systeem ze willen implementeren: klassiek statiegeld met fysieke inzamelpunten, of een digitaal systeem met codes zoals de QR-codes op verpakkingen en vuilnisbakken.

Vlaanderen is voorstander van digitaal statiegeld, maar dat ziet Wallonië niet zitten. Voor Brussel is het het belangrijkst dat er één landelijk systeem komt.

Een eerste vergadering is gepland op 5 juli, waar de IVC aan de gewesten zal voorstellen hoe ze haar werk zal organiseren. Het doel is om alles klaar te hebben tegen eind 2024, zodat het wetgevingsproces begin 2025 van start kan gaan en het statiegeld op blikjes eind 2025 of begin 2026 kan worden geïmplementeerd. Als alles volgens plan verloopt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni