Brussel lanceert ‘Renolution’ om de klimaatuitdaging in huisvesting aan te pakken

© Belga - BRUZZ
22/02/2022

Het Brussels Gewest heeft dinsdag een grote campagne gelanceerd om mensen bewust te maken van de noodzaak om woningen te renoveren met behulp van de nieuwe vereenvoudigde regionale steun die beschikbaar is.

De achtergrond van deze campagne is de strategie voor de renovatie van gebouwen, die alle openbare en particuliere instrumenten mobiliseert om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, wat in de hoofdstad nog ver weg is.

Deze renovatiestrategie, ‘Renolution’ genaamd, mobiliseert publieke, private en verenigingsactoren om de vraag naar renovatie van de Brusselse gebouwen te stimuleren. Tussen nu en 2024 zal de overheidssector meer dan 350 miljoen euro investeren via steunmaatregelen voor alle inwoners.

De gewestelijke autoriteiten willen het huidige renovatietempo verdrievoudigen om in 2050 een gemiddeld energieprestatieniveau van 100 kWh/m²/jaar te bereiken voor het volledige Brusselse woningbestand en energieneutraliteit voor de tertiaire gebouwen, dat wil zeggen een gemiddeld verbruik gedeeld door 3 of 4 ten opzichte van de huidige situatie.

Renolution bundelt en hervormt de premies voor renovatie, gevels en energie. Elke kandidaat-renoveerder heeft voortaan slechts één contactpersoon bij het Gewest voor zijn subsidieaanvraag en, binnenkort, één toegangsportaal waar hij rechtstreeks en duidelijk kan nagaan op welke subsidies hij recht zal hebben.

Om de verschillende doelgroepen te sensibiliseren en correct te informeren, huldigden minister-president Rudi Veroort (PS) de ministers voor Ecologische transitie Alain Maron (Ecolo) en Werkgelegenheid Bernard Clerfayt (Défi) en staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) dinsdagnamiddag in de Nieuwstraat in het hartje van de hoofdstad een van de fresco's in die als visuele ondersteuning van de communicatiecampagne zal dienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , renolution

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni