Brusselaars installeerden al 300 fijnstofmeters

© PhotoNews
| Verkeer - en slechte lucht - aan het Louizaplein (archiefbeeld)

Circa 300 Brusselaars installeerden ondertussen hun eigen luchtmeter in het kader van het project Luchtpijp. Bruxsel'Air lanceert deze maandag een campagne richting Franstalig publiek.

Luchtpijp, een initiatief van beweging.net en de Christelijke Mutualiteit, verdeelde ondertussen 500 fijnstofmeters onder Brusselaars. “Minstens 300 daarvan zijn ondertussen ook aangesloten op een kaart met realtime info,” legt spreekbuis Anton Schuurmans uit.

De interactieve kaart toont de metingen van concentraties PM10 en PM2,5, twee verschillende groottes van fijnstofdeeltjes. Op dit moment wordt enkel informatie in real time weergegeven, waardoor de kaart nog geen goed beeld biedt van de verschillen tussen wijken en locaties.

“Maar eind april komt daar verandering in. Dan doen we een analyse van de verzamelde gegevens,” legt Schuurmans uit. “Je hebt ook een bepaalde tijdsspanne en aantal meetpunten nodig voor je structurele conclusies kan trekken.”

Gewestverkiezingen in zicht

Luchtpijp bereikt vooral een Nederlandstalig publiek. Om ook aan Franstalige kant door te dringen, werkt de organisatie nu samen met Bruxsel'Air. Die beweging start deze maandag met een campagne in het Frans en Engels, waarbij opnieuw 500 meters verdeeld worden. De toestellen worden aangesloten op dezelfde kaart, die ter beschikking wordt gesteld door het Duitse Luftdaten.

Met de campagne wil Bruxsel'Air ook druk zetten op de politiek in de aanloop naar de gewestverkiezingen, zegt Pierre Dornier aan BRUZZ. “We moeten een tweede adem geven aan onze straten, scholen en parken. Als de politici het niet doen, moet het van de burgers komen.”

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?