Brussels Gewest eist 770.000 euro boete voor geluidshinder vliegtuigen

Brussels Minister Céline Fremault (cdH) over de routes en geluidshinder van vliegtuigen boven Brussel Brussels Minister Céline Fremault (cdH) over de routes en geluidshinder van vliegtuigen boven Brussel
© PhotoNews
| Brussels Minister Céline Fremault (CDH).
© PhotoNews
| Brussels Minister Céline Fremault (CDH).

Volgens Brussels minister van Leefmilieu in lopende zaken, Céline Fremault (cdH), moet de federale regering voor de maand mei 770.000 euro boete betalen voor de overschrijding van de geluidsnormen in vergelijking met de referentieperiode van mei 2017. De advocaat belast met het dossier is door het Brussels Gewest officieel gemandateerd om de bedragen op te eisen, die gestort zullen worden in het milieubeschermingsfonds.

Sinds maart eist minister Fremault maandelijks de boetes op die de rechter op 1 februari had opgelegd. In maart ging het om 270.000 euro, in april om meer dan 2,1 miljoen euro. De beslissing slaat op de toename van het aantal inbreuken ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat werd in een vonnis van 1 februari voorgesteld als referentiejaar.

De rechtbank van eerste aanleg verbiedt, voor een periode van 18 maanden, elke verhoging van het aantal inbreuken tegen het Brusselse geluidsdecreet uit 1999 voor de periode tussen 23 en 07 uur voor de vluchten die opstijgen langs de Kanaalroute, de Ringroute of vanop piste 01.

Volgens Céline Fremault werden in de maand 77 overschrijdingen meer genoteerd dan in mei 2017. Dat komt overeen met 770.000 euro boetes die de federale overheid moet betalen aan het Brussels Gewest.

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?