Brusselse klimaatcoalitie start met boycot Autosalon

KVDP
© BRUZZ
05/12/2019
Updated: 05/12/2019 16.03u
Ook in:
en nl

Een coalitie van verschillende Brusselse verenigingen, waaronder Extinction Rebellion Brussels, Bral en de Fietsersbond, willen het Autosalon boycotten. "Wij vragen de burger om er weg te blijven", klinkt het. De coalitie eist daarnaast een verbod op autoreclame.

Terwijl automobielfederatie Febiac in haar kantoren uitleg geeft over de komende editie van het Autosalon, delen klimaatactivisten buiten flyers uit met de oproep om niet naar het autosalon te gaan. Verschillende Brusselse organisaties hebben zich verenigd in een klimaatcoalitie onder de noemer #BoycottAutoSalon. Onder meer de Fietsersbond en Gracq doen mee, naast verenigingen als Bral, Bruxsel'Air, 1060/0 en Extinction Rebellion Brussels.

"We zien dat de autoreclame vooral krachtige, snelle en zware auto's promoot. Met succes, want dit zijn de meest verkochte wagens, wat voor een dramatische verschuiving naar steeds grotere en zwaardere auto's zorgt", zegt de klimaatcoalitie.

"De realiteit achter deze reclame is gekend: het klimaat is ontregeld en luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor 9.000 vroegtijdige overlijdens", klinkt het verder. "En deze auto's verhogen de onveiligheid voor voetgangers en fietsers."

Verbod autoreclame

Volgens de Brusselse klimaatcoalitie zijn de negatieve gevolgen van de automobielsector overduidelijk. De coalitie eist daarom duidelijke stappen van de politiek. "De overheden moeten alles in het werk stellen om autoreclame, het aansporen tot de aankoop van een wagen, beter te reguleren."

Concreet willen de klimaat-, fiets- en burgerbewegingen een verbod op alle reclame voor auto's. "Als dat niet mogelijk is, moet er een verbod komen op reclame voor auto's die meer dan 95 gam CO2 per kilometer uitstoten, en voor zware auto's zoals SUV's."

Daarnaast roept de klimaatcoalitie alle burgers op om niet naar het Autosalon te trekken. In de aanloop naar dat Autosalon, dat plaatsvindt van 10 tot 19 januari, gaat de coalitie nog protestacties houden. "Die acties verschillen van vereniging tot vereniging", aldus Florine Cuignet van Gracq. "Voor ons gaat het voornamelijk om een onlinecampagne, anderen zullen misschien fysiek protest voeren."

aze

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , autosalon , klimaatprotest , luchtvervuiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni