Natuurgids Véronique Daems op de Josaphatsite

| Hoeveel natuur blijft er over na het nieuwe richtplan vooor de friche Josaphat?

Brusselse meerderheid verwerpt voorstel voor natuurreservaat op de Friche Josaphat

09/06/2021

De Brusselse meerderheidspartijen verwerpen het voorstel van oppositiepartij MR om te onderzoeken of de Friche Josaphat niet deels een beschermd natuurreservaat moet worden. “Dit is een trieste dag voor de biodiversiteit,” zegt MR-parlementslid Gaetan Van Goidsenhoven.

De toekomst van de Friche Josaphat, een voormalig rangeerstation op de grens van Evere en Schaarbeek, ligt op dit moment op tafel van de Brusselse regering. Die wil er woningen, industrie, een park langs de sporen en collectieve voorzieningen. Dat stoot op verzet bij natuur- en milieuverenigingen die er de afgelopen tien jaar een uniek stuk natuur zagen ontstaan, met zeldzame bijen, libellen en trekvogels.

Oppositiepartij MR doet haar duit in het zakje in de discussie en vraagt dat een deel gevrijwaard wordt als natuurgebied. Ze heeft in die zin een resolutie in het parlement ingediend. Daarmee brengt ze de groene meerderheidspartijen Ecolo en Groen in verlegenheid, die zeker gevoelig zijn voor het argument van de biodiversiteit en zich ook wel afvragen of het hele terrein volgebouwd moet worden.

Resolutie verworpen

Maar zoals verwacht hebben Ecolo en Groen, samen met de rest van de meerderheid, de resolutie verworpen. Parlementslid Gaetan Van Goidsenhoven (MR): “We hadden nochtans alles heel voorzichtig opgesteld. Het gaat uiteindelijk maar om de vraag om te onderzoeken of er een natuurreservaat moet komen. De meerderheid wil dat niet. Dat is duidelijk. Het is misschien een overwinning voor minister-president Rudi Vervoort (PS), maar het is een trieste dag voor de biodiversiteit,” besluit hij.

Parlementslid Lotte Stoops (Groen) vindt het te vroeg om daarover te oordelen. “Binnenkort komt er een nieuw richtplan voor de Friche Josaphat. Laten we dat afwachten. De vrijwaring van de biodiversiteit is in dat plan vervat. Niet alleen door een deel van de natuur natuur te laten, maar ook in zijn geheel. Ook waar gebouwd wordt, zal de biodiversiteit een belangrijk element worden,” aldus het Groen-parlementslid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni