Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite

| De Josaphatsite, gezien van de de Wahislaan in het zuiden.

Alternatief plan voor Josaphatsite: Van natuurparadijs tot buitenzwembad

Kris Hendrickx
© BRUZZ
27/01/2021

De verenigingen die ijveren voor het behoud van de natuur op de Josaphatsite stellen zelf alternatieve plannen voor. Het basisprincipe: laat het onbebouwde deel groen en bouw enkel waar nu al constructies staan. Een van de scenario’s stelt ook een buitenzwembad voor.

Wat voorafging: De Josaphatsite, een voormalig rangeerstation van 25 hectare, groeide de voorbije decennia uit tot het grootste verwilderde gebied van het gewest, met een erg rijke biodiversiteit. Op dat terrein wil de Brusselse regering al jaren een nieuwe stadswijk bouwen, met onder meer 1.400 woningen. Die plannen kregen echter zoveel tegenwind (te weinig groen en verkoeling in een opwarmende stad, onnodig veel woningen nu de bevolking veel trager groeit, ...) dat de regering beloofde om dat plan grondig aan te passen.

Een waaier van verenigingen die zich inzetten voor meer natuur op de site (met onder meer Natagora, Bral en Sauvons la Friche Josaphat en de steun van schrijver David Van Reybrouck), komen nu met eigen voorstellen onder de noemer PlanBJosaphat. Die borduren niet voort op het regeringsplan (zie simulatie helemaal onder het artikel), maar vegen het planbord weer helemaal schoon. Het basisprincipe: nagenoeg alles wat vandaag groen is (de hele zone ten westen van de spoorlijn), blijft in de toekomst natuur en enkel de zone waar vandaag al stadsweefsel is, kan bebouwd worden.

De verenigingen schuiven verschillende scenario’s naar voor, die u hier in detail kan raadplegen.

josaphatsite plan

| Het 'I love Josaphat'-plan van Team Leopold III, met buitenzwembad.

De verschillen zitten hem vaak tussen het gebruik van de oostelijke helft van de site, waar nu vooral een industrieterrein en sportvelden zijn. In het ene scenario wordt dat gebied een efficiëntere industriezone met ook woningen in het noorden, dicht bij het station van Evere dat ook op de site ligt. In het andere maakt de zone plaats voor een groot buitenzwembad, een stadspark en een woningenlint aan de buitenzijde, die uitzicht biedt op het groen.

De natuurzone aan de westelijke zijde, het grootste deel van de site, blijft in alle plannen grotendeels wild. Tegelijk worden er wel enkele paden voorzien die het gebied toegankelijk maken voor wie de wildernis van dichtbij wil beleven.

De Brusselse regering wil eerstdaags zelf een eigen vernieuwd plan voorstellen. Daarop volgt dan een nieuw openbaar onderzoek over het Richtplan van Aanleg voor het gebied.

Het Natagoraplan:

Josaphatsite

| De verdeling van de site volgens natuurorganisatie Natagora, met een wandelpad in het natuurlijke gebied en een fiets-GEN aan de andere zijde van de sporen.

Het oorspronkelijke plan van de Brusselse regering:

josaphatwijk indruk

| Een simulatie van het oorspronkelijke plan van de Brusselse regering voor de toekomstige Josaphatwijk

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Milieu, Stedenbouw, Josaphatsite

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni