Brusselse Regering geeft fiat voor Energiepact

FDR
© BRUZZ
14/12/2017
Updated: 14/12/2017 17.18u

De Brusselse regering heeft vanmorgen, bijna gelijktijdig met de Waalse regering, unaniem groen licht gegeven voor het interfederaal energiepact. Eerder deze week bereikten de vier milieuministers in ons land een energie-akkoord dat nu door alle regeringen in ons land moet worden bekrachtigd. Dat energiepact zet de grote lijnen uit voor het toekomstig Belgische energie –en klimaatbeleid tot 2050.

In dat pact zit ook de kernuitstap. Die is bij wet voorzien voor 2025. Meteen ook dé reden waarom Brussels milieuminister Celine Fremault (CDH) het pact mee goedkeurde. En dat nu de voltallige Brusselse regering haar daar unaniem in volgt.

Die kernuitstap dwingt de overheden nu wel werk te maken van een energieswitch die eveneens de CO2-uitstoot beperken. Voor Brussel betekent dat er tegen 2020 op meer dan 200 openbare gebouwen zonnepanelen zullen staan voor de opwekking van hernieuwbare energie.

De MIVB zal daarom inzetten op hybride bussen. In dat verband kondigde Brussels mobiliteitsminister Smet bij de bespreking van zijn begroting de aankoop van ruim 175 van dergelijke bussen aan. Op dit moment worden drie modellen van deze bussen getest. Op het vlak van fiscaliteit wil de Brusselse regering gaan naar een groene autofiscaliteit. Dat moet kunnen vanaf volgend jaar al, ook al omdat het innen van de verkeersbelasting en de belasting op de inverkeersstelling van voertuigen een gewestelijke bevoegdheid is geworden. Met die groene fiscaliteit wil het gewest tegen 2025 dat één vijfde van de nieuw ingeschreven auto’s uitstootneutraal is. Vijf jaar later moet dat al de helft zijn. Ondertussen zal er teen 2020 een netwerk van een honderdtal elektrische laadpalen voor auto’s zijn uitgebouwd. Tenslotte zal de circulaire economie in ons gewest een extra duwtje in de rug krijgen.

Naast die maatregelen moet er ook werk worden gemaakt van de vermindering van het energieverbruik. Tegen 2050 moeten daarom alle openbare gebouwen én kantoren energieneutraal zijn. Tegen dan moet onze energie in Brussel voor 100% worden opgewekt door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens.

Maar of dit energiepact kans op slagen heeft is nog maar de vraag. N-VA legde woensdagavond een bom onder het pact. De Vlaams nationalisten, gesteund door een deel van de bedrijfswereld, geloven niet in een kernuitstap tegen 2025. Ondanks crisisoverleg vanmorgen met premier Michel, houdt N-VA vast aan haar njet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, energiepact

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni