| De luchtvaarthal van het War Heritage Institute

Burgercomité hekelt 'energieverspilling' en eist zonnepanelen op Legermuseum

ADD
© BRUZZ
04/04/2022

Het buurtcomité 'Tervueren - Montgomery' hekelt in een persbericht dat er "een hold-up" op het Legermuseum gebeurt. De groep verwijst daarmee naar de hoge energiefacturen voor het museum en stelt dat er tienduizenden euro's bespaard zouden kunnen worden door zonnepanelen te plaatsen. De burgergroep meent dat dat onderdeel is van een groter plan om het Legermuseum te verzwakken en uit te kleden.

Het Legermuseum in het Jubelpark is aan een opknapbeurt toe, net als de rest van het park. Met de tweehonderdste verjaardag van België in het verschiet heeft bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS) een werkgroep opgesteld om de werken voor te bereiden en te coördineren. Tegen 2030 moet de site opgepoetst zijn.

Toch stelt het Comité Tervueren - Montgomery dat het museum energiefacturen van honderdduizenden euro's moet torsen en dat er weinig bereidheid lijkt te zijn daar iets aan te doen. "Ingenieurs van de Regie der Gebouwen weigeren om zonnepanelen te plaatsen in het Jubelpark. Als gevolg daarvan betalen de belastingbetalers al tientallen duizenden euro's aan rekeningen," stelt het comité in een persbericht.

"De minister van Energie kondigde vorige week nochtans aan dat openbare gebouwen tegen eind 2023 elektrisch autonoom zouden zijn."

Het kabinet van Defensie geeft aan dat een bouwkundige renovatie van het interieur pas overwogen kan worden als de buitenkant van de gebouwen op orde is, een renovatie die ondertussen enkele jaren loopt. Veel te laat, althans voor de leden van het comité, die zelfs met een petitie op de proppen kwamen om van zich te laten horen. Deze werd op zaterdag 2 april aangemaakt en telt al meer dan 36.000 digitale handtekeningen.

Voor het comité moet de weigering om zonnepanelen te plaatsen gezien worden in een breder plan om het Legermuseum te verzwakken. Al jaren leeft er bij sommigen een vrees dat de collectie van het museum in Brussel uitgekleed dreigt te worden, ten voordele van thematische musea in Vlaanderen en Wallonië.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni