Jubelpark krijgt facelift voor 200ste verjaardag van België

Arnaud De Decker
© BRUZZ
01/04/2022

Het Jubelpark krijgt de komende jaren een grondige renovatie. Met de tweehonderdste verjaardag van België in het verschiet moeten zowel de musea, de gebouwen als het park zelf grondig herzien worden.

De federale regering keurt vandaag/vrijdag een ambitieuze visietekst goed voor de renovatie van het Jubelpark. Het is Thomas Dermine (PS), staatssecretaris voor Relance, Strategische investeringen en Wetenschapsbeleid, die de leiding heeft over het project, waarbij zowel de Europese instellingen als het Brussels Gewest betrokken zijn.

De ambitie gaat veel verder dan het renoveren van de daken of het herstellen van de museumramen. "De bedoeling is om niet alleen de historische gebouwen op de site maar ook het park en de esplanade helemaal te hertekenen," klinkt het. De federale regering ziet het Jubelpark immers als de belangrijkste plek om de tweehonderdste verjaardag van België, in 2030, in de verf te zetten.

Dekoloniseren

Daarbij zijn verschillende regeringsniveaus betrokken. De federale regering, die geconfronteerd wordt met de veroudering van haar musea, het Brussels Gewest, beheerder van een onzeker en onderbenut park, en de Europese instellingen, die zich op termijn duurzaam in het Brusselse landschap willen verankeren.

Dermine stelde een adviesgroep samen rond ex-Bozardirecteur Paul Dujardin, die voorstellen moet doen over de toekomst van het park. “Het park is vandaag goed bezocht, maar de musea zijn dat veel minder,” merkte Dujardin onder meer op. “We moeten een manier vinden om de mensen terug naar de musea te brengen. En natuurlijk moeten we ook omgaan met de gender- en de koloniale kwestie. Maar dat betekent niet dat de omstreden beelden weg moeten.”

Volgens de staatssecretaris weerspiegelt het verouderde park niet meer waar België vandaag voor staat. "Daarom hebben wij nagedacht over de functie van dit park in de stad, de symbolen die het uitdrukt, het project dat we hebben voor de toekomst van het land en de manier om zowel de Europese aanwezigheid te integreren als het ontstaan van nieuwe waarden in de samenleving."

Lange weg

Hoewel er vandaag al gewerkt wordt om de grootschalige renovaties voor te bereiden, is de timing - volgens de verschillende betrokken actoren in Le Soir - geen evidentie. Er zullen wellicht verschillende vergunningen moeten worden verkregen en ook zelfs beroepsprocedures gewonnen moeten worden, voorspelt de Franstalige krant. Daarnaast zullen de nodige fondsen verzameld moeten worden.

"Het is hoe dan ook niet de bedoeling dat in 2030 alles klaar is," benadrukt Paul Dujardin. "Wat we doen is eerder een beweging in gang zetten. In 2024 volgen nog federale verkiezingen, dan is de vraag of het project op de lange baan geschoven wordt indien de N-VA in de regering stapt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Jubelpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni