| De populieren (rechts) staan tussen het rugbyveld van RSCA en de Neerpedevijver.

Burgers in verzet tegen kap van tweehonderd bomen bij de Neerpedevijver

JP
© BRUZZ
26/07/2023

In Anderlecht, vlakbij de grote vijver van Neerpede, staan 212 populieren die dreigen te verdwijnen. De gemeente heeft een vergunning beet voor het kappen van deze bomen, maar buurtbewoners en natuurliefhebbers zien ze liever niet gaan. Een petitie voor het behoud van de bomen verzamelde al ruim driehonderd handtekeningen.

Natuurliefhebbers wijzen op de vele voordelen die het behoud van de bomen met zich mee zou brengen. Populieren bieden, wanneer levend en op de juiste locatie, talrijke voordelen, zo klinkt het in de petitie ondertekend door het collectief We Are Nature. Door hun snelle groei is het hout van populieren zacht en ideaal als leefgebied voor diverse diersoorten. Zo zou deze populierengroep bijvoorbeeld een kolonie beschermde vogels huisvesten.

'Onveilig'

De vraag om de bomen te behouden is niet nieuw. In juni interpelleerde het collectief 'Protégeons la vallée de Neerpede et du Vogelzang' in de laatste gemeenteraad van Anderlecht. Uit het antwoord van de schepen bleek toen dat de bomen een gevaar vormen voor de veiligheid van gebruikers van de openbare ruimte.

"In de meeste gevallen kappen we om veiligheidsredenen," zegt Allan Neuzy (Ecolo), schepen voor Duurzame Ontwikkeling ook nu in La Capitale. "We besloten de populierenplantage te exploiteren en te zorgen voor een nieuwe aanplant. De bomen hebben geen oneindige levensduur en er spelen ook veiligheidsmaatregelen mee, met name voor rugbyspelers."

Het argument dat populieren 'kaprijp' zouden zijn voor de houtindustrie, is volgens natuurliefhebbers niet voldoende. Deze bomen kunnen namelijk honderden jaren leven.

30 juli

Het collectief 'Protégeons la vallée de Neerpede et du Vogelzang' laat het er nog niet bij zitten en organiseert op zondag 30 juli een bijeenkomst aan de vijvers om de populierenplantage en haar dieren te bespreken en te ontdekken. De kap van de populierenplantage staat gepland voor 5 september.

Het is niet de eerste keer dat burgers in verzet komen tegen de kap van bomen, dat gebeurde de afgelopen jaren regelmatig. Dat komt, zo argumenteerde omgevingspsychologie Gustaaf Cornelis (VUB) eerder, doordat mensen zich zorgen maken om de klimaatverandering. Bomen zijn een symbool van een gezond klimaat: ze maken zuurstof aan, zorgen voor schaduw en koelte en nemen veel water op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni