| De tuin van het Huis der Kunsten is te bereiken via de Haachtsesteenweg. Aan de achterzijde liggen de Hallen van Schaarbeek.

Gemeente wil 25 bomen omhakken naast Hallen van Schaarbeek: 'Waarom zo drastisch?'

CD, EC
© BRUZZ
19/11/2023

In december gaan in de geklasseerde tuin van het Huis der Kunsten in Schaarbeek 25 bomen tegen de vlakte. De grote kastanjebomen bedreigen het dak van de Hallen van Schaarbeek, net achter die tuin, en worden vervangen door jonge, inheemse soorten. “Is dat niet drastisch?”, vragen de uitbaters van L’Estaminet op de site.

De beslissing viel al in 2021, maar nu hangen er ook borden op de site om de werken aan te kondigen. In totaal zullen rond midden december 25 bomen gekapt worden omdat een aantal in slechte gezondheid verkeren. In de plaats komen er nieuwe, inheemse boomsoorten om de tuin weer in haar oorspronkelijke ontwerp van 1950 te herstellen. Dat weet Maxim Plaisier van L’Estaminet, een bar aan de tuin van het Huis der Kunsten. Die instelling hoort bij de Franstalige cultuurdienst van de gemeente.

Aanleiding voor de kap is een ingebrekestelling door het cultuurcentrum De Hallen van Schaarbeek, vertelt Plaisier. “Dat heeft een dak met delen van glas en vroeg al jaren aan de gemeente om de grote kastanjebomen te snoeien, wat niet gebeurde. Na de ingebrekestelling bestelde de gemeente dan toch een studie in 2020.” Daaruit bleek dat een aantal bomen in de geklasseerde tuin in slechte gezondheid verkeerden. Er stonden ook invasieve soorten, die niet overeenstemden met de oorspronkelijke tuin uit 1950. In dat jaar kocht de gemeente het 19de eeuwse herenhuis en legde er in de tuin een vijver en taverne aan, L’Estaminet.

“In 2021 besliste de gemeente om de tuin in die oorspronkelijke staat te herstellen. Aangezien de tuin geklasseerd is, was een openbaar onderzoek niet nodig,” zegt Plaisier. Het gaat om een zogenaamd besluit van ‘geringe omvang’.

Schaduw voor buurt

Zonder zo’n onderzoek konden burgers en verenigingen niet vooraf reageren. Bij L’Estaminet begrijpen ze de beslissing niet. “Waarom alle bomen? Dat lijkt een gemakkelijkheidsoplossing,” vindt Plaisier. “Alle bomen omkappen is drastisch. Natuurlijk vragen oude bomen onderhoud, maar dat is het volgens ons meer dan waard. In de buurt is erg weinig groen en in de zomer komen veel mensen schaduw opzoeken onder deze bomen.”

Plaisier benadrukt dat hij en zijn collega’s geen middelen hebben voor een rechtszaak. Volgens de stedenbouwkundige vergunning, die BRUZZ kon inkijken, moeten de jonge bomen binnen het jaar na de kap geplant worden. Dat mogen inheemse soorten zijn zoals de witte els, de meidoorn of hopbeuk. Eén lindeboom moet ook zeker vervangen worden door een nieuwe zomerlinde. Het Huis der Kunsten ligt in de Haachtsesteenweg, vlak bij het Koninginneplein.

Schaarbeeks schepen voor Groene Ruimten Deborah Lorenzino (Défi) was nog niet bereikbaar voor een reactie. De Hallen van Schaarbeek ook niet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni