Collectief vraagt boomkapverbod van drie jaar in het hele gewest

© Stéphane Mignon
| Het park van Vorst

Het Collectif pour les Arbres et la Biodiversité vraagt het Gewest om de komende drie jaar geen enkele boom meer te kappen. Ze wijzen erop dat bomen de effecten van klimaatverandering kunnen bufferen en dat ze voor verkoeling zorgen in de stad.

Daarnaast wil het collectief een uitbreiding van de lijst met beschermde bomen in het Gewest. In totaal zijn 26 milieuorganisaties en buurtcomités betrokken. Onder de partnerorganisaties vallen onder meer vzw BRAL, het buurtcomité QuartierWielsWijk en de vzw Vrienden van het Zoniënwoud.

Mochten er toch bomen gekapt moeten worden, dan vraagt het collectief dat die bomen in hun geheel worden verplant of vervangen door nieuwe bomen van dezelfde grootte. Ze vragen ook een beter algemeen ecologisch beleid om de bomen in het Gewest te beschermen. Dat willen ze koppelen aan subsidies en boetes.

Ecologische waarde

Het collectief stellen voor om een gewestelijk fonds op te richten om de bomen op het hele Brusselse grondgebied te beheren. Voor elke boom die gekapt wordt, zou de eigenaar 2.000 euro moeten betalen aan dat gewestelijk fonds. Van de gemeente waar de boom zich bevindt, vragen ze ook 200 euro aan het fonds.

Wie een boom plant, zou dan weer een bonus kunnen krijgen uit het fonds van 200 euro per boom.

De organisaties wijzen erop dat bomen de algemene volksgezondheid verbeteren door de lucht te zuiveren, verkoeling te brengen en het landschap op te waarderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?