| De nieuwe zonnepanelen.

Daken kinderziekenhuis Koningin Fabiola en UVC Brugmann bedekt met zonnepanelen

© Belga
30/10/2021

Op het dak van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) en het UVC Brugmann is vrijdag een nieuw zonnepanelenpark van 2.000 fotovoltaïsche panelen ingehuldigd. Het project moet de ecologische voetafdruk van de twee ziekenhuizen met 2 procent verminderen.

Het nieuw aangelegde zonnepanelenpark vormt voor het UKZKF en het UVC Brugmann het sluitstuk van een reeks initiatieven in de afgelopen 20 jaar. De Horta-site waarop de ziekenhuizen zich bevinden bestaat uit een veertigtal gebouwen, waarvan sommige honderd jaar oud zijn en op de monumentenlijst staan. Verschillende inspanningen hebben het warmteverbruik per vierkante meter in de afgelopen 15 jaar met 35 procent doen dalen.

In de wintermaanden maken de ziekenhuizen bijvoorbeeld gebruik van "free chilling" ofwel koude buitenlucht om onder andere de IT-serverruimte en de ziekenhuisgangen natuurlijk te koelen. Sinds 2019 kwamen er ook groendaken op de Horta-site.

Het nieuwe zonnepanelenpark met een oppervlakte van 3.000 m², of 12 tennisbanen, wekt jaarlijks 536 MWh op, het elektriciteitsverbruik van 180 Brusselse huishoudens. Het totale kostenplaatje bedraagt 725.000 euro en werd deels, voor 172.500 euro, gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Dankzij de eigen gasgestookte warmtekrachtkoppelingsinstallatie, die er sinds 2016 is, bespaart de Horta-site tot 1 miljoen euro, terwijl de zonnepanelen zullen zorgen voor een extra besparing van 100.000 euro per jaar. Toch bedraagt de totale energiefactuur voor de site nog steeds 3 miljoen euro per jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni