| De putter, ook wel distelvink genoemd.

Beestig Brussel

De putter: kleurrijke vogel met veel noten op z’n zang

Anke Dirix
09/06/2023

In de buurt van Buda, langs het Kanaal, werden vorige week lijmvallen gevonden die zangvogels zoals de putter in de val moesten lokken.

Op de plaats waar de constructie gevonden werd, werden de afgelopen weken regelmatig putters gespot: een vinkensoort die in de winter vaak in groep leeft. Wie er achter de vallen zit, is nog altijd niet duidelijk. “Die stroperspraktijken zijn stilaan aan het verdwijnen, maar voor mensen die het minder breed hebben, zijn putters een geschenk uit de hemel”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. “Ze worden illegaal gevangen en doorverkocht, maar dat is strikt verboden. Niet alleen de vogel, maar ook zijn nesten en eieren zijn beschermd.”

De putter is makkelijk te herkennen aan zijn vuurrode gezicht en inktzwarte vleugels met een gele streep erop. Zijn mooie verenkleed kostte de vogel eeuwenlang z’n vrijheid, maar hij heeft er ook zijn naam aan te danken. “Vroeger hield men putters in kooien en werd er een soort waterputje bijgezet met een emmer aan een koord. De putter trok met zijn snavel dat emmertje omhoog. Hij begon dus te waterputten.”

“Ooit was de putter zo goed als volledig verdwenen uit ons straatbeeld, maar vandaag is ie weer helemaal terug.”

Gerald Driessens

Daarnaast deed de zangvogel ook dienst als radiotoestel: zijn vrolijke, drielettergrepige tswitwit-wit-deuntje is gemakkelijk te herkennen en stond lange tijd bovenaan de hitparade der kooivogels. Tot er in de jaren 1970 een algemeen verbod kwam op vogelvangst in België. Sindsdien is de zangvogel bezig aan een serieuze opmars, ook in Brussel. “Ooit was de putter zo goed als volledig verdwenen uit ons straatbeeld, maar vandaag is ie weer helemaal terug.”

Benieuwd naar de putter? Ze zijn vooral te vinden in de buurt van industrieterreinen en plekken met een droge, ruige plantengroei. In Brussel spits je best je oren in de omgeving van Thurn & Taxis, de Léon Monnoyerkaai of de Latinis-tuin in Schaarbeek.

c73e5a26-whatsappimage2023-06-03at125658.jpeg

| Aan het Kanaal heeft de Brusselse politie een constructie verwijderd die zangvogels zoals de putter in de val moest lokken. Dit zijn de zaadlijsten die werden ingezet werden voor de val.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni