Duurzaamheid staat voorop bij nieuw gewestelijk recyclagepark in Neder-over-Heembeek

EC, EDF
© BRUZZ
16/02/2022
Updated: 16/02/2022 17.00u

Aan de Budabrug in Neder-over-Heembeek is een nieuw, gewestelijk recyclagepark in opbouw. Dat wordt het zesde zogenaamde recypark van Brussel. De Brusselse regering wil er eigenlijk tien in het hele gewest. “We zoeken nog twee locaties,” zegt bevoegd minister van Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo).

Op de werf in Heembeek zijn de nodige graafwerken al gebeurd en ligt de betonnen fundering bijna klaar. De site van 3,1 hectare wordt zowel een recyclagepark voor particulieren als de nieuwe uitvalsbasis voor bepaalde vuilnisophalers van Net Brussel. De ophaaldiensten voor glasbollen, chemisch afval en speciaal huisvuil zoals matrassen vertrekken in de toekomst vanaf hier. Het opgehaald afval wordt er ook verzameld en later opgehaald door gespecialiseerde recyclagediensten.

De Brusselse regering wil dat het gewest tegen het eind van de legislatuur tien recyparken telt. Dat staat zo in het regeerakkoord en was al een ambitie van de vorige regering. Op dit moment telt Brussel drie gewestelijke recyparken. Nog eens twee gemeentelijke recyclagecentra vallen onder het beheer van Net Brussel. Met het nieuwe recypark in Haren komt daar vanaf 2024 een zesde recyclagecentrum bij. Ook in Jette en Anderlecht volgen nieuwe recyparken.

"Als er nog geen tien centra open zijn tegen 2024, willen we in elk geval concrete projecten opstarten voor de toekomst"

Alain Maron (Ecolo), minister van Openbare Netheid

“Het wordt moeilijk om tien recyparken te openen tegen 2024, maar samen met Net Brussel en de gemeenten blijven we op zoek naar nieuwe sites,” zegt netheidsminister Alain Maron (Ecolo). Het gewest is nog op zoek naar twee locaties. “Als er nog geen tien centra open zijn, willen we in elk geval concrete projecten opstarten zodat er in de toekomst zo snel mogelijk wel tien recyparken zijn. Het wordt dan misschien niet 2024, maar 2025 of 2026.”

Duurzaam project

buda_vue_entree_recypark_recyclagecentrum Neder-over-Heembeek

| De ingang van het nieuwe recypark komt in de Ransbeekstraat, niet ver van de Brusselse ring.

Recypark Buda moet alvast een lacune dichten in het noorden van Brussel. Er komen vijftien containers om afval te sorteren en een aparte kringloopdienst voor herbruikbare voorwerpen.

De inrit voor particulieren ligt aan de kant van de ring. Volgens minister Maron komen de meeste mensen nu toch al met de wagen naar recyclageparken. Wie toch met het openbaar vervoer zou komen, kan in de toekomst de nieuwe tram 10 naar Neder-over-Heembeek nemen.

Het ontwerp voor de site won in 2017 een duurzaamheidsprijs van het Gewest. Er wordt volop ingezet op ruwe en duurzame materialen, vooral hout en beton. “Het dak van het depot wordt bedekt met 1.300 vierkante meter aan zonnepanelen en er is speciale aandacht voor het beheer van regenwater,” zegt Violette Maret, projectleider van het nieuwe recypark bij Net Brussel. “Een deel wordt gerecupereerd voor het wassen van de ophaalwagens en voor de toiletten in het gebouw. Een ander deel wordt gefilterd in filtersloten en reservoirs, wat toelaat om het landschap aangenamer te maken.”

Groene ruimte

Aan de kant van het kanaal komt zo een extra groene zone, waar wandelaars en fietsers even kunnen rusten. Op de parking voor de ophaaldiensten komen 74 laadpalen, zodat hun voertuigen in de toekomst elektrisch kunnen rijden. Ongeveer 450 afvalophalers van Net Brussel verhuizen in 2024 naar het nieuwe depot op deze site. Voor het recyclagepark zelf plant Net Brussel nog een twintigtal aanwervingen.

buda_vue_facade_recypark Buda_recyclagepark Neder-over-Heembeek

| Het nieuwe depot van Net Brussel wordt een duurzaam gebouw met zonnepanelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Milieu, recypark neder-over-heembeek, recypark buda, Alain Maron, Net Brussel, recyclageparken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni