Eerste dag hyacintenfestival Hallerbos lokt duizenden bezoekers

© Hugo Vanderwegen
| Boshyacinten in het Hallerbos (archiefbeeld)

Er zijn zaterdag enkele duizenden personen naar het Hallerbos afgezakt om te komen kijken naar het immense paars tapijt dat er elk jaar in deze periode gevormd wordt door de wilde hyacinten. Dat meldt boswachter Pierre Kestemont. Zaterdag was de eerste dag van de drie opeenvolgende weekends dat De Lijn gratis bussen inzet tussen het station van Halle en het Hallerbos.

Er was zaterdag al veel volk in het bos, maar nog niet de massale toeloop van de voorbije jaren.

Omwille van de koude temperaturen staan bovendien op de vlakke stukken, waar de zon van 's morgens tot 's avonds op kan schijnen, naar schatting nog maar de helft van de bloemen in bloei. Op een aantal hellende delen van het bos is het nog even wachten op de bloei.

"Als vanaf donderdag het weer warmer wordt zullen ze ongetwijfeld allemaal beginnen open te bloeien en zal er wellicht ook meer volk opdagen", aldus Kestemont.

Kwetsbare bloemen

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) deed de afgelopen tijd onder meer met een videoboodschap van zanger Regi opnieuw een oproep aan de bezoekers om gezien de kwetsbaarheid van de hyacinten op de paden te blijven en zeker niet op de bloemen te stappen.

Tijdens deze eerste dag heeft men zich daar volgens boswachter Kestemont goed aan gehouden. Om de bezoekers hiervoor te sensibiliseren zet ANB vrijwilligers in en werden langs de paden over een afstand van 14 kilometer touw gespannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?