Brabantse Wouden vieren kandidatuur om Nationaal park te worden

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 juni 2023

De Brabantse Wouden - een bundelnaam voor onder meer het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Meerdaalwoud - deden vorige week een aanvraag om officieel erkend te worden als nationaal park. De vele partners die meewerkten aan het indienen van de aanvraag vierden dat woensdagnamiddag in Hoeilaart. "De samenwerking tussen de gewesten verliep zeer goed."

Al twee jaar lang werd er intensief aan gewerkt: de aanvraag om de Brabantse Wouden tot nationaal park om te vormen. Op 31 mei werd de kanditatuur voor Nationaal Park Brabantse Wouden, het bosgebied dat onder meer bestaat uit het Hallerbos, het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud, officiëel ingediend bij de Vlaamse regering. Woensdagmiddag vierden vertegenwoordigers van de verschillende partners die aanvraag in Hoeilaart.

"Een erkenning als nationaal park helpt om de versnippering van wouden en bossen tegen te gaan," legt Sanne De Troyer van de Stichting Zoniënwoud uit. Daarbij is niet alleen oog voor biodiversiteit en milieubescherming, benadrukt ze, maar ook aandacht voor boeren en lokale cultuur. "Daarnaast zorgt een erkenning voor uitwisseling van ideeën en expertise over de wouden."

'Goede samenwerking'

Ook Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) was van de partij. Hij is enthousiast over de gezamenlijk ingediende kandidatuur: "De samenwerking tussen de gewesten verliep zeer goed. Zelfs als we niet als nationaal park worden erkend, is het positief dat we met de verschillende entiteiten konden samenwerken om het beheer van de wouden te verbeteren."

Hoewel het Brusselse deel van de Brabantse Wouden al goed beschermd wordt, vindt de minister het belangrijk om verder dan de eigen regio te kijken. "Een woud kent geen grenzen. Het is dan ook een sterk signaal naar de bevolking toe dat het beheer en de bescherming van het Zoniënwoud en de andere wouden van Brabant een politieke zaak is waarvoor gestreden moet worden."

Naast de Brabantse Wouden zijn er nog vier andere kandidaten die een kans maken om een nationaal park te worden. Een jury beoordeelt nu alle kandidaturen en stelt tegen het einde van 2023 een advies op voor de Vlaamse Regering. De oproep resulteert in de erkenning van maximaal drie nieuwe nationale parken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?