Eerste staten-generaal over Brusselse luchtkwaliteit van start

© Filter Café Filtré
| Protestactie van Filter Café Filtré

Terwijl hackers aan de slag gaan met open data over luchtkwaliteit, verzamelen academici, burgers, politici en activisten tot en met zaterdag in de Pianofabriek om er de luchtkwaliteit in Brussel te bespreken. “Dit moet hét verkiezingsthema worden."

Onder meer BRAL, Cosmopolis en de VUB organiseren de eerste staten-generaal van de Brusselse luchtkwaliteit. Die gaat vandaag/donderdag van start in de Pianofabriek in Sint-Gillis en begint om 8 uur 30 met een wetenschappelijke conferentie. “Wetenschappers uit heel de wereld komen een stand van zaken opmaken”, zegt Tim Cassiers van BRAL. “Morgen zullen we dat vertalen naar politieke aanbevelingen, samen met Brusselse middenveldorganisaties.”

Daarnaast vindt vrijdag een hackathon – of een ‘Airckathon’ – plaats. Groepjes hackers, wetenschappers en burgers zullen dan gebruik maken van open data om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. “Resistance is in the air”, luidt het motto. Vrijdagochtend voert Filter Café Filtré actie in Sint-Gillis.

Verkiezingen

Het grote publiek wordt zaterdag verwacht tijdens de ‘citizen’s day’ onder de noemer #BXLDemandsCleanAir. Van 10 tot 16 uur vinden er debatten, workshops en interactieve lezingen plaats. “De bedoeling is om iedereen die bezig is met luchtkwaliteit samen te brengen om het thema op de agenda te zetten”, legt Cassiers uit. “De urgentie is er. Nu moet er iets gebeuren.”

Zaterdagnamiddag worden de resultaten van de ‘Airckathon’ voorgesteld. Daarna is het tijd voor een politiek debat. Onder andere Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH), de Brusselse ministers van Mobiliteit en Leefmilieu, zullen aanwezig zijn.

“De timing van dit evenement, een maand voor de verkiezingen, is niet toevallig”, aldus Tim Cassiers nog. “Luchtkwaliteit moet hét thema van de verkiezingen worden, samen met andere onderwerpen die samengaan met de plek van de auto in de stad, zoals bijvoorbeeld verkeersveiligheid. We verwachten duidelijke antwoorden van alle politiek partijen.”

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?