Elsene kampioen in peukenbestrijding

© Leo Not Happy via Facebook
| Een vijftigtal vrijwillers van de groep Leo Not Happy op een van hun opruimacties. Toen verzamelden ze ruim 20.000 sigarettenpeuken. (archiefbeeld)

Brusselse gemeenten drijven de strijd op tegen peuken op straat. Elke gemeente heeft zo haar eigen methode, maar het is vooral menens in Elsene en Etterbeek. Wie daar een sigarettenpeuk op straat gooit, gaat onmiddellijk op de bon.

In Elsene kregen meer dan 1.100 rokers vorig jaar een boete, omdat ze hun peuk op de openbare weg gooiden. De gemeente hanteert een nultolerantie voor dat soort vervuiling. Vervuilers riskeren een GAS-boete tot 80 euro. De gemeente Elsene heeft in 2018 op die manier zo'n 70.000 euro aan boetes geïnd, schrijft de krant La Capitale.

Elke Brusselse gemeente drijft overigens de strijd op tegen peuken op straat. Etterbeek hanteert gelijkaardige strenge regels als Elsene, gemeentes als Watermaal-Bosvoorde of de beide Woluwes sensibiliseren in plaats van te verbaliseren.

Zaterdag verzamelden vrijwilligers van de burgerbeweging Leo Not Happy in Sint-Gillis, Etterbeek en Brussel-Stad om peuken te rapen. Ze verzamelden in totaal zo'n 270.000 peuken. De beweging gaat verder met de opruimacties tot de laatste peuk op straat verdwenen is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?